Проект на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027

Проектът на ПРЧР 2021-2027 предвижда финансиране на мерки в три основни направления - развитие на пазара на труда и уменията на работната сила, подкрепа за социално включване и социални иновации и младежка заетост.

Общият прогнозен бюджет за програмния период 2021-2027 г. ще бъде 3 874 637 388 лв.

Близо 2,4 млрд. лв. от бюджета на ПРЧР ще бъдат инвестирани в пазара на труда и подготовката за дигиталния преход на икономиката на България. Със средствата ще се финансират възможности за повишаване на квалификацията на работната сила чрез учене през целия живот. Програмата осигурява и подкрепа за разкриване на нови работни места, както и за предприемачи, стартиращи собствен бизнес. Ще се стимулира младежката заетост и развитие на социалните предприятия.

С останалите близо 1,4 млрд. лв. от бюджета на ПРЧР ще бъдат финансирани проекти, с които ще се осигури по-добро социално включване на хора от уязвимите групи. Чрез изпълнението им ще се повиши качеството и ефективността на социалните услуги за 80 000 деца и възрастни. Ще се създадат повече възможности за борба с детската бедност, подобряване на достъпа до социално подпомагане, здравеопазване и развитие на интегрирани социални, здравни и образователни услуги.



Дата на откриване: 13.7.2021 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 12.8.2021 г.