Актуализирана е електронната услуга на НОИ за изчисляване на прогнозен размер на пенсията

Допълнена версия на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“ е активна на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите, отпуснати с начална дата след 31.12.2018 г.

Новите варианти на електронната услуга и методиката отразяват промените в Кодекса за социално осигуряване, приети в края на 2020 г., и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 г. и са осигурени в универсален пенсионен фонд.

Самите промени влизат в сила от 01.09.2021 г., бъдещите пенсионери вече могат да проверят приблизителния ефект от тяхното прилагане на базата на прогнозните стойности, изчислени чрез електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите, свързани с трудова дейност. Намалението му отразява обстоятелството, че лицата, родени след 1959 г., се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „старост“, тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд с цел получаване на втора допълнителна пенсия. То е строго индивидуално и корекцията зависи пряко от осигурителната история на лицето и конкретните му периоди на осигуряване.

При новия начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от началото на септември 2021 г., се вземат предвид:

Промените целят постигането на по-малко по размер намаление на индивидуалния коефициент и съответно – по-висок размер на пенсията.