Много благодаря за изчерпателния отговор! Това означава ли, че при признат стаж от мин. 12 месеца /макар да е от чужбина/ аз мога и ще получавам редовно майчинство с единствено условие към момента на излизане в 45-дневния болничен да съм наета на ТД??
Ако да, то 18-те месеца назад се взимат според МРЗ за страната - т.е. редовно майчинство от 1-вия месец в размер на 340 лв / месец???
Много благодаря за бързите отговори! Поне знам, че при назначаване на ТД майчинство ще имам, макар и не от 1-вия месец!!

Пожелавам усмихнат и успешен ден!
Не споменах, че веднага след средното заминах за Дания където успоредно учех и работех (2008-2009-2010) имам поне година отработен стаж там преди да продължа в БГ следването, но никога не съм се интересувала на каква база съм била осигурявана там. Предполагам мога да си взема документ от там, но ще има ли някакво отражение в/у въпроса с майчинството ми в БГ??

/п.с. - там са стриктни с осигуряването и беше голяма сериозна и фирма, вероятно съм била с пълен пакет осигуровки, само разправията за да си взема документ за всичко това ще има ли някакво отражение?/
Питам, защото из нет-а попадах и на мн злобно коментари по подобни казуси - от рода "какво майчинство чакаш при няколко мес. стаж през живота си!" А тук получих надежда, че поне след 5-тия мес на детето мога да взимам редовно майчинство от НОИ - така ли е??
А за какъв период  -  за 1-вата и за 2-рата година ли ще е?
Благодаря за бързата реакция!
Под има ли смисъл - имам предвид ще получавам майчинство все пак след 4-5-я мес., нали- поне от което прочетох тук ?при назначаване от Юли 2014- Юли 2015 вече ще ми се полага ли такова ако това е единственият ми осиг.стаж?

има ли шанс то да е повече от минималното   --->/последната заплата или мин.-340 се взима за база за месеците след отпуск по майчинство - в моя сл - Януари - Юни 2015/?
Имам спешен въпрос!
Редовна студентка (т.е. доколкото знам само здравно осигурена?) бях до март 2014, сега имам потвърдена бременност с термин 15 февруари 2015 година и никакъв трудов или осигурителен стаж (документално). Има ли смисъл да започна фиктивно работа на ТД и ще си получа ли майчинството след като общия стаж- преди и след раждане - стане 12 месеца? Има ли смисъл да се осигурявам на по-висок доход (напр 700лв, колко биха били осигуровките?) след като се смята за повече от 12 месеца назад (18/24?) Как да го сметна- калкулатора тук има оказания за поставяне на 340-мин.запл. - за годините от редовно студентсво, а за месеците от майчинството, които влизат в 12-те мес. задължителен стаж? - минимална или по назначение от фиктивния ТД заплата се смята??
Помогнете с инфо! Да се отказвам ли от идеята за редовно майчинство поне след 4-5-тия месец на детето? /това и с изплащането на студентския заем не искам и да си го представям.. /