Здравейте,

сега видях ,че колежката ми на една от фирмите е изпуснала да подаде справка декл. по чл.73 ал.6 за миналата година.Въпроса ми е ако я подам сега ще бъде ли приета?
Здравейте,

имаме наето помещение и се плаща наем на физ.лице и съответно се подават декл.по чл.55,ал.1 за първо,второ и трето тримесечие за авансово удържания наем. Самия наемодател държи да се подаде декларация и за четвърто тримесечие , но когато си я попълних цялата и потвърдих ми иска да попълвам прил.1 ,а лицето което получава дохода е български гражданин,който си живее в българия.Питането ми е възможно ли е да се подаде декл. по чл.55,ал.1 за четвърто тримесечие и как става това. Как да попълня прил.1
Здравейте ,
в момента лице се осигурява като СОЛ и поради покачване на оборота желае да започне да се осигурява като ДУК. Искам да разбера дали мисля правилно първо трябва да прекратя в НАП осигуряването като СОЛ и след това започвам да го осигурявам ,на договор за ДУК. Само не можах да намеря информация подава ли се някаква декларация или уведомление ,когато започваш да се осигуряваш на Договор за Управление и Контрол.

Благодаря ви
Благодаря ви ,а за да участва за субсидии от държавата не трябва ли да е по ДДС производителя
Здравейте,
имам един нов клиент които иска да става земеделски производител на картофи ,аз не съм имала в тази сфера до сега клиент и искам да попитам кои закони трябва да изчета ,колко е по–разклично счетоводството от останалото и дали бих се справила като се има предвид ,че имам фирми в сферата на търговията и услугите.Трябва да се започне от регистрацията му като земеделски происводител.Не обичам да лъжа клиентите си и затова трябва преди да се срещнем да изчета всичко за да мога да дам адекватен отговор на неговите въпроси.Ще съм благодарна ако компетентни лица в тази сфера  ме посъветват! Благодаря ви!
Доста четох и поне аз така разбрах ,че може да отиде в командировка и по това правоотношение като СОЛ ,но за месеца на командировка да му се начисли личен трунд.Правилно ли съм разбрала. Ако е така би ме устроило ,ще му начислявам личен труд за месеците през които трябва да е командирован.
Здравейте,
нов клиент който имам с внос на коли се е регистриран като СОЛ без личен труд  .Миналия месец заминава за чужбина да докара колата която е спелил на търг от Дния.Питането ми е дали има начин разхода да се признае по някакъв начин за разход на фирмата примерно с Граждански договор или не може.
Здравейте,от скоро работя фирма която е регистрирана като дилър на автомобили втора употреба до 3,5т.Тя копува колите на търг от Дания, те се фактурират  без ДДС по чл.138 от директивата за ДДС.Питането ми е това ВОП ли е или Марж на цената,защото изчетох много и разбрах че всички дилъри използват маржа,но това правилно ли е ако е това е ВОП,и при евентуална проверка какво би станало.И второто ми питане е относно разходите по транспорта и нощувките на собственика (самоосигуряващо лице) на автомобила от там до тук как е най-правилно да  се осчетоводяват те.
За първи път имам такава фирма ,а от нещата които четох и питах познати само се обърках,ще се радвам да получа вашето професионално мнение ,Благодря ви!
Здравейте ,водя ЕООД която е под наем в помещение на физическо лице и подавам на тримесечие декларация по ЧЛ.55,ал.1 от ЗДДФЛ ,тази година ми се налага да иплатя  дивидент на управителя на ЕООД то ,и питането ми е и за двата вида доход в една декларация по чл.55 ли трябва да подам или не.Благодаря ви!!!
Транспорта е от Бърно до София ,но фирмата клиент е Чешка а доставчика е българска куриерска фирма
А изобщо може такъв транспорт да без ДДС и ако да на какво основание трябва да е. :hmmm:
Фирма регистрирана по ДДС за транспортни услуги издава приходна фактура без ДДС на основание чл.30,ал.1 т.2 от ЗДДС .Не съм запозната с осчетоводяването на такава фактура ,бихте ли ми казали дали трябва да  се начислява ДДС с протокол,в ДДС Дневника в кои колони трябва да излиза сумата.