Въпросът ми по-скоро беше имам ли вариант да докажа и да се направи корекция в посока чл.4, ал. 1, т. 7 от КСО при все че всичко води към ал. 3, т. 2. Лицето не е работило като продавач, единствено е извършвал управленски функции. И да, вероятно въпросът е абсурден, предвид наличието на трудов договор. Все пак ако има възможност даден трудов договор да се заличи, би трябвало да има вариант за корекция в посока чл. 4, ал. 1, т. 7 в ревизията.
Да и смятат, че е трябвало да се осигурява на основание чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, като СОЛ, който полага личен труд в дружеството.
Здравейте. Имам следния заварен от мен казус, за който в момента имам ревизия от НАП. Иван Иванов е представляващ ЕООД за периода 01.2019 - 12.2020. Вписан е в ТР като управител, без изрично да е сключван ДУК. От 03.2019 до 08.2020 е назначен по трудов договор в същото дружество на длъжност продавач-консултант (дружеството продава стоки както във физически магазини, така и онлайн). Подавани са декларации образец 1 с код 01 за работещите по трудово правоотношение. Възнаграждението му е значително по-високо от това на останалите продавач-консултант. Първият проблем е, че няма как представляващият ЕООД да сключва трудов договор със самия себе си. Как следва да се докаже пред НАП, че Иван не е работил никога като продавач-консултант, а всъщност е извършвал управление на дружеството, че подадените данни с декларация 1 са сгрешени и може ли същите да бъдат коригирани и лицето да бъде осигурено на основание чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО? Благодаря предварително!