Да, лично съм потърпевша. Отговорът на НОИ и Инспекцията по труда беше, че в този случай законът не ми защитава правата. Става дума за времето 2009 г. - 2010 г. Интересува ме сега как е, затова питам.
За съжаление има как и не се признаваха до скоро такива договори, но това не са често срещани случаи и поради тази причина не са бивали широко обсъждани.  Не знам как е към момента и затова питам, може да е поправено недомислието в закона.
Въпросът е НОИ признава ли трудов договор на служител в ситуация на обявена в ликвидация фирма. Защото от обявяването в ликвидация до закриването на фирмата има период от минимум 6 месеца, през който може да се случи служителка да трябва да излезе в майчински или в отглеждане на дете. И какво се случва ако НОИ не признава такъв договор?
Т.е., за да получава обезщетение за отглеждане на дете до 2 г., майката трябва да си намери друг работодател, който да я назначи на работа? Това поради факта, че фирма, обявена в ликвидация не е действаща и съответно трудовият договор на майката не се признава от НОИ?
Здравейте, един бърз въпрос: ако фирмата, в която работи бременна служителка се обяви в ликвидация, въпросната служителка има или няма право на майчински от НОИ според сега действащото законодателство?