Ако ги уволня по 328 ал.1 т. 2 или 3, ще трябва да искам разрешение от инспекцията по труда. една от служителките е майка с дете до 3 год. Едноличния търговец всъщност няма друга дейност освен този магазин, но не желае да си закрива фирмата. В различни коментари за чл.328 ал.1  т.1 намирам, че "Прекратяване на трудовото правоотношение по инициатива на работодателя при закриване на предприятието се осъществява на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда (КТ). На практика това е пълна ликвидация на работодателя", а в същия коментар се цитира §1.
"Според § 1, т. 2 от ДР на Кодекса на труда по смисъла на КТ, „предприятие“ е всяко място - предприятие, учреждение, организация, кооперация, заведение, обект и други подобни, където се полага наемен труд."

Цитатите са от "ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ПРИ УВОЛНЕНИЕ ПОРАДИ ЗАКРИВАНЕ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО Разяснение" на Жанет БОГОМИЛОВА, юрист
Да, не се закрива предприятието. Продава се наличната стоката на друг, както и оборудването в магазина. Но продавачките не съм убедена по кой член от КТ да им прекратя трудовото правоотношение.
Едноличен търговец ще затваря магазин. Няма да се заличава фирмата. На какво основание да уволня продавачките? Чл.328 ал.1 т.1 или чл.328 ал.1 т.4