Не възстановен данък печалба

07.02.2025, 11:30 232 4

07.02.2025, 11:30
Публикации: 88 / 1
Моля за помощ. !

предходна  година фирма ООД има за възстановяване корпоративен данък 1900лв.  Докато траеше проверката и становището мина време. Данъчните признаха сумата и излязоха с решение сумата да се възстанови. До ден днешен сумата не е възстановена. Междувременно четох, че трябва да се пусне заявление искане, за изравняване. След като го обсъдих с управителя той реши да не си искаме сумата, за да не се налага отново да ни проверяват и се занимаваме с проверки.

Сумата от 1990лв ми стои по дебита на 452 и при изготвянето на баланса за тази година ми стои в намаление за разходите за данъци, съответно баланса не се равнява с тази сума.

Моля за помощ!
Как трябва да осчетоводя  тази сума?

#1 | 07.02.2025, 11:43
Публикации: 12417 / 2353
Сумата от 1990лв ми стои по дебита на 452 и при изготвянето на баланса за тази година ми стои в намаление за разходите за данъци,
На практика това си е точно така - имате задължение за данък и надвнесен данък.

Предполагам, че при подаване на ГДД чл.92, ако имате данък за плащане в задълженията на фирмата тази сума би го намалила. Изчакайте преди да решавате друго.
Иначе като мине давността за възстановяване на данъка, ако не е приспаднат от други задължения ще го отпишете от вземания по реда на ЗКПО.
#2 | 07.02.2025, 11:51
Намалихме предходната година данъка за внасяне с тази сума и тя остана, за довнасяне, съответно си я внесохме.
 Ако я оставя така сумата, при съставянето на баланса, за да се равни той, трябва да я взема в предвид, така ли? Няма ли да е  проблем това при евентуална проверка??!
#3 | 07.02.2025, 11:59
Публикации: 12417 / 2353
 Ако я оставя така сумата, при съставянето на баланса, за да се равни той, трябва да я взема в предвид, така ли?

Разбира се, няма как да я игнорирате.

Няма ли да е  проблем това при евентуална проверка??!

Какъв проблем ? Имате си история на ситуацията и обяснение защо е така.
#4 | 07.02.2025, 12:10
Много благодаря!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група