Здравейте колеги,
Днес (17-ти март), като член на АССП, взех участие в дискусиите на кръгла маса на тема “Проекции в развитието на нормативната уредба на счетоводството в Република България” в УНСС. Притеснена съм какво се готви и желая да ви информирам.
Понеже много от колегите не знаят за проблема, или поне тези които не пишат и следят форумите или новините от "професията" и смятам, че на
първо място това нещо трябва да се прави с една по-голяма дискусия, не само тук във форума или на кръгла маса, за да може наистина да се видят проблемите, които имаме всеки ден, а не да се издевателства...
И както повечето от вас знаят - "нещата" се случват от и заради "загрижените"
колеги одитори, на които очевидно с новите промени за одита ще им намалеят парите в джоба и искат да припечелят някой друг лев на гърба на така или иначе, "обременените" с всякакви бюрократични и законодателни спънки
Счетоводители в България.
Моето лично мнение
Нека го направят това нещо, но да го направят на база ниво/ценз/заплащане както е например в UK, взимаш 4нива за 2години и след това ако искат да те наемат на работа започваш мин. от 35-40 000 паунда годишно. На този принцип съм съгласен да има изпити например всеки 2-3-5г но и да се вдигнат поне със 100% услугите и заплатите на счетоводителите с ценз. Но да заблуждават обществеността, че така ще се регулира пазара и ще ни защитават и пазят имиджа, ще ме извините, но освен за собствения си интерес...
...И така стигаме до извода, че освен още спънки за "нас", както и малкия и среден бизнес
заради пари друга цел и идея нямат, което че в такъв случай ако бъде направена тази глупост, ние можем да кажем, защо да има такива изпити само за счетоводителите, а специалисти като одитори, "някои лекари", "юристи"..."държавни чиновници, назначени по шуробаджанашка или партийна линия", защо за тях да няма институция, която да ги контролира, изпитва и "пази имиджа", защо....
...иначе съм за идеята да има регистър на имащите право да изготвят и подписват годишни отчети, но не и по този безпардонен и двуличен начин/план, който им се роди в главите.
Също съм твърдо зад идеята да има Институт където да се подготвят и обучават професионални кадри с практическа насоченост/изучаващи последните промени/, Но не под очевидно недомислената си идея да се крият/вече казах с каква цел/като казват, че така ще подобрят качеството на услугата, ще облекчат бизнеса и ще ни пазят. Или с други думи като искаш по качествен салам и кебапчета трябва да отделиш повече пари, като искаш по-качествена услуга трябва да отделиш повече пари, а не да ловиш с трици маймуни! Не може да казваш, че един специалист който работи вече 8-10-20г в тази област ти да му казваш че трябва да го изпиташ и да му вземеш парите, под претекст защото трябва да провериш дали става за тази работа или не става.
Искам да попитам тези, които са законотворците и подстрекателите, подбудителите и радетелите на тази идея....кажете ми в кои страни от ЕС Счетоводителите които подписват и съставят отчетите са подлагани ежегодно за тяхна сметка на изпити и получават по 500 евро заплата месечно??? Само за сравнение един мияч на прозорци или чистачка на къщи в UK получават мин 8-9-10 паунда за 1ч, което за месеца прави 1200-1600паунда или 2880-3840лв/...Кажете какво мислите по въпроса?