Невписан стаж в трудова книжка

17.11.2014, 11:50 5305 3

17.11.2014, 11:50
Публикации: 5 / 0
Здравейте,
   Искам да Ви попитам как се процедира, когато нямам вписан стаж в трудовата книжка от предишния ми работодател. Накратко - работил съм 8 месеца във фирма в която не ми връчиха трудов договор при започване на работа. В началото казаха, че ще го изготвят и ще ми го дадат, но така и не се случи това 8 месеца. Тогава се плащаше на ръка (когато и по колкото прецени работодателя). Въпроса ми е след като в Националната агенция по приходите при направена справка за актуално състояние на трудовите договори фигурират дати за сключване и дати за прекратяване, и по справка за месеците на осигуряване, въпросният стаж ще бъде ли признат и може ли служебно да се впише в трудовата книжка?
   Изпратих писмо със заявление за издаване на УП2 и УП3 до адреса на управление на фирмата (адресирано до фирмата и управителя), но ми го върнаха по пощата с отговор, че лицето не е намерено на посочения адрес. Адреса е взет от търговския регистър. Фирмата не е закрита и е действаща (съдейки по пуснатите наскоро обяви за работни позиции).
   Как да процедирам след като не откривам работодателя на адрес? Какви документи са ми нужни за признаване на трудовия и осигурителния стаж?
#1 | 03.12.2014, 14:27
Публикации: 1302 / 183
...потърсете за помощ Инспекцията по труда и си вземете от НОИ лично за вас ПИК.
Чрез ПИК-а можете да разберете дали са внасяни осигурителни вноски или поне дали е подавана Д 1. Ако ДА, то осигурителният стаж ще ви се признае по персонален регистър.
Успех!
#2 | 03.12.2014, 17:31
Публикации: 5 / 0
Благодаря за отговора! С ПИК от НАП по справки за осигурителен доход излиза, че съм осигуряван за този период (дневно работно време, брой дни, отработени часове и осигурителен доход). Тъй като работното ми време съвпада точно с приемните часове в НОИ не съм ходил да си изкарвам ПИК. Предполагам, че информацията която излиза от НАП е същата.
#3 | 03.12.2014, 17:45
Публикации: 9370 / 1574
Значи няма място за безпокойство.
Добре е пак да пуснеш искане за издаване на УП2 и евентуално на УП3. След като фирмата обявява свободни работни места - погледни адреса от обявите. И виж кой адрес си взел от ТР  -трябва ти адреса за кореспонденция, който може да се различава от адреса на седалището.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група