Изчисляване на коефициент за частичен кредит по ЗДДС

11.02.2015, 13:12 5767 1

11.02.2015, 13:12
Публикации: 185 / 18
Привет, колеги.
Моля за вашата помощ, тъй като за първи път ми се налага да се сблъскам с частичен данъчен кредит по ЗДДС.

Прочела съм текстовете от закона и правилника.
В случай, че фирмата извършва освободени сделки, за данъчните периоди, в които тях ги има, за административните разходи фирмата има право на частичен данъчен кредит, а не на пълен - ако правилно съм разбрала.

Отделям тези разходи  и ги посочвам в клетка 32 от Справка- декларацията - данъчна основа на получените доставки с право на частичен данъчен кредит.

В клетка 33 от Справка- декларацията вписвам коефициента, който трябва да изчисля. И в клетка 42 от Справка- декларацията  получавам сумата на данъчния кредит, която е равна на клетка 32* клетка 33 - ако правилно съм разбрала.

Изчислила съм коефициента на базата реализираните обороти през 2014 година - ще прилагам частичен данъчен кредит през 2015 година.

Събирам годишните обороти за 2014 г. от следните клетки на Справка-декларацията и формирам обортът, за който фирмата има право на данъчен кредит:
клетка 11 - облагаеми доставки с 20 %
клетка 14 - облагаеми доставки с 0% по глава трета
клетка 15 - ВОД /облагаема доставка с 0%/
клетка 17 - доставки на услуги по чл. 21 на територията на друга държава членка /приравнени на облагаеми доставки съгласно чл. 69, ал.2/

Не съм сигурна дали в изчислението на оборта, за който фирмата има право на данъчен кредит участва и клетка 12 - данъчна основа на ВОП и данъчна основа на доставки по чл. 82 - те също са облагаеми със ставка 20 %, но не са извършени от данъчно задълженото лице, а от доставчика. По тази причина не съм включила оборота от тази клетка.

Към този оборот добавям сумата от клетка 19 - данъчна основа на освободените доставки - така формирам целия оборот от всички доставки. Деля оборта с право на данъчен кредит на целия оборот и получавам коефициента с точност до 2-ри знак след десетичната запетая.

Моля ви колеги, проверете дали правилно съм разбрала ситуацията във връзка с частичния данъчен кредит и изчисляването на коефициента.

Много ви благодаря за помощта!
#1 | 08.03.2016, 11:25
Публикации: 123 / 2
здравейте
и аз не съм изчислявала до сега частичен данъчен кредит, и имам доставка на земя, която не е упи и при покупката на която не е ползван данъчен кредит. Доставката е месец февруари 2016. В дневника за продажби сумата е в клетка 24, а в справка декларацията- в клетка 19
Мисля обаче че в моя случай не следва да има корекция през 2017 , защото не съм ползвала данъчен кредит при покупката на земята, даже нямам фактура защото е купена от физическо лице с нотариален акт.
Не мога обаче да намеря основанието/член от зддс или ппзддс/ на което да не правя корекция и се чудя/в бъдеще/ дали ще имампроблеми с данъчните ако не правя такава корекция...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група