Отпуск по чл.168 от КТ

20.06.2015, 15:30 5771 2

20.06.2015, 15:30
Публикации: 4 / 0
Имаме служителка на която и е съкратен щата от 2 месеца но не е освободена, тъй като е в болничен от денят в които трябваше да и се връчи предизвестието.Болничния т и беше до 12 Юни /петък/ и от понеделник поиска отпуск по Чл.168 от КТ , които работодателят и отказа. Задължен ли е работодателя в този случай да и разреши отпук на това основание.
#1 | 20.06.2015, 17:25
Публикации: 4400 / 737
Чл. 168. (1) Ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с две живи деца до 18-годишна възраст, има право на два работни дни, а работничка или служителка с три или повече живи деца до 18-годишна възраст - на 4 работни дни платен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение.
(2) Работничката или служителката има право да ползува отпуска по предходната алинея включително и за календарната година, в която някое или всички деца навършват 18-годишна възраст.
(4) Ползуването на отпуска по този член може да се отлага по реда на чл. 176.

Приемам, че има КТД и уговорка по ал. 1.  Ако правилно разбирам, от ал. 4 следва, че отпускът може да се отлага, съответно да не се разреши при поискване, тоест, както при нормалния отпуск. При прекратяване на ТД ще се платят дните.

От друга страна, отпускът може да се разреши да се ползва по време на предизвестието, разходите за работодателя (дали ще плати отпуск или обезщетение за неползван отпуск) ще са горе-долу същите. Ако служителката не носи някакъв доход на работодателя (не изработва продукция и отсъствието й не е от голямо значение) бих предпочел да я пусна, вместо да плащам допълнително обезщетение.
#2 | 21.06.2015, 09:40
Публикации: 4 / 0
Да имаме го уговорен този отпуск в КТД. Неината цел е да продължава с болнични и да не можем да и прекратим ТД. С диагнозата на болничните който представяше няма право на повече дни, и целта е да ползва тези дни отпуск и след това да продължи с други болнични.Както и направи.






Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група