Много благодаря! За декларацията за започване на дейност съм сигурна, че трябва дя се подаде. Но понеже спорим за осигуряването с мои познати - според тях до 2600 лв който е макс - ят ОД, трябва да продължа да се осигурявам и в другото или другите дружества, които откривам в последствие ако се осигурявам на минималният ОД в тях и ако стигна тавана тогава да не посочвам отметки за осигуряване. Но четейки законите не мога да схвана и по-скоро ми се струва, че трябва да се осигурявам като СОЛ на прагове от 420 до 2600 лв и според доходите които деклерирам годишно - т.е. към момента аз се осигурявам на минималното. В същото време сега ако не отметна че ще се осигурявам през новото дружество от което още нямам приходи то след време ако всичко с бизнеса върви добре и отчитам големи приходи като печалба годишно в новото дружество ще трябва да се осигурявам и през него, но прага общо ми е 2600 лв. т.е. ако достигна приходи които ме задължават да се осигурявам на макс - ят ОД то при откриване на друга фирма там със сигурност няма да отметна отметките за осигуряване. Но за сега съм далече от това. Към настоящето се осигурявам на минималният праг. И все още си мисля че не съм длъжна да се осигурявам в новото дружество тъй като няма установени печалби и приходи от дейността. Ако някой има друго мнение или е по-наясно да сподели.