Възстановяване на ДДС на чуждестранно лице чрез агент.

04.08.2017, 15:23 2249 1

04.08.2017, 15:23
Публикации: 1 / 0
Здравейте, колеги.Моля за помощ.Имам искане за въстнавовяване ДДС на чуждестранно лице. Агента си ги е изплатил на чуждестранното лице, а ние фирмата след предоставен протокола от агента в 5 дневен срок трябва да му ги преведем на него.Въпроса ми е как аз счетоводно да си отразя този превод към агента на изплатеното от него ДДС на чуждестранното лице.

#1 | 07.08.2017, 19:56
Публикации: 6403 / 1130
Може би нещо такова:
Д-т 4531 / К-т Други разчети с бюджета
Д-т Други разчети с бюджета / К-т 503

НАРЕДБА № Н-12 ОТ 24 АВГУСТ 2006 Г. ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПЛАТЕН ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ НА ДАНЪЧНО НЕЗАДЪЛЖЕНИ ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КОИТО НЕ СА УСТАНОВЕНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 6 ОТ 2012 Г., В СИЛА ОТ 20.01.2012 Г.)
........................ .............
Чл. 8. (1) Данъкът върху добавената стойност се възстановява на агента от доставчика на стоките при представяне на следните документи, по които данъкът върху добавената стойност е изплатен, и това е отбелязано върху тях:
1. заверен от митническите органи първи екземпляр от искане за възстановяване на платен данък върху добавената стойност от чуждестранно физическо лице по образец съгласно приложението, описващо стоките, за които се иска възстановяване на платения данък върху добавената стойност;
2. заверен от митническите органи оригинал на фактура за покупката на стоките, за които се иска възстановяване на платения данък върху добавената стойност.
(2) Доставчикът възстановява на агента данъка върху добавената стойност по предоставените документи, след като се е уверил, че са изпълнени всички изисквания на тази наредба, даващи право на възстановяване на данъка върху добавената стойност.
(3) Доставчикът не може да откаже възстановяване на данъка върху добавената стойност на агента при представяне на документите по ал. 1, ако са изпълнени всички изисквания на тази наредба, даващи право на възстановяване на данъка върху добавената стойност.
(4) (Доп. - ДВ, бр. 6 от 2012 г., в сила от 20.01.2012 г.) Когато са изпълнени всички изисквания по тази наредба, даващи право на възстановяване на данък върху добавената стойност, доставчикът има право да увеличи размера на данъчния кредит по смисъла на чл. 68 от Закона за данъка върху добавената стойност с размера на възстановения данък.
(5) Правото по ал. 4 възниква за данъчния период, през който доставчикът е получил документите по ал. 1, и се упражнява чрез отразяването на получените искания в Дневника за покупките и справката-декларация за периода.
(6) Доставчикът е длъжен да съхранява в своето счетоводство получените документи съгласно ал. 1, включително и тези, по които е отказал да възстанови данъка върху добавената стойност.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група