Болнични при трудов договор и СОЛ

17.01.2018, 09:58 4105 2

17.01.2018, 09:58
Здравейте, имам следния казус. Лице, което  се осигурява на максимален осигурителен доход по трудов договор,  извършва и интернет - услуги и от от м.04,2017г. се регистрира като СОЛ - физическо лице. При регистрацията избира да се осигурява за всички осигурителни случай, но осигуровки текущо не са внасяни, защото е на макс по трудов договор. През м.11,2017г. лицето излиза в 6 дена болнични, но поради незнание не взима втори екземпляр от болничния си и като СОЛ му е даден пълен работен месец, защото полученият екземпляр от болничния е представен пред работодателя. Преди седмица от НОИ му изплащат за 3дни сумата 135лв., което по никакъв начин не съответства на близкия до максимума осигурителен доход за 18 месеца назад. При направена проверка от НОИ му казват, че е изплатено само 50% обезщетение, а остатъкът трябвало да си получи на другото основание т.е. като СОЛ.
Тук възниква първият въпрос - защо изобщо е изплатено обезщетение? И вторият въпрос е - след като е изплатено на основание трудов договор, където всъщност е осигурителният доход, защо е 50%?  И може ли сега през този месец да му бъде издаден вторият екземпляр, за да се подаде корекция в декларация 1 като СОЛ за м.ноември, за да не поискат възстановяване и на тези 135лв.?                                   
Моля, колеги с практически опит в подобни случаи да се включат и да кажат дали това е обичайната практика на НОИ?  Доста рових из нормативната уредба и никъде не видях написано подобно правило - обезщетението да се дели на брой основания за осигуряване. Казано е "пропорционално", което аз лично разбирам тази пропорция на база осигурителен доход. А може би греша?
Предварително благодаря за всяко изказано мнение и отделено време!
#1 | 17.01.2018, 10:15
Публикации: 4 / 0
Мислите в правилна посока - лицето трябва да изиска втори болничен лист, подавате  болничния, правите корекция в д 1 за съответния месец. На мен ми поискаха да входирам  молба свободен текст , в която да се поиска преизчисление на болничния лист със съответните мотиви.
#2 | 17.01.2018, 11:01
Благодаря за отговора и полезния съвет. Въпросът е дали ще бъде издаден сега втори болничен?  Изминали са три месеца все пак ...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група