Здравейте,
За първи път ще се сблъскам със СИРВ.
Става въпрос за работници, които ще работят по 12ч. смени от 08:00 до 20:00 и от 20:00 до 08:00. Периодът за СИРВ ще е 1 месец, поне с първата заповед. Но имам въпрос по отношение на съставяне на предварителния график.
Съгласно НРВО:
"При изготвяне на поименните графици работодателят следва да спазва следното правило: сборът от работните часове по графика на работника или служителя за периода, за който е установено сумираното изчисляване, трябва да е равен на нормата за продължителност на работното време, определена по чл. 9б от наредбата."
Лицата са по ТД на 8ч. назначени. Ако например за месец 03/2018г. нормата е 21 р.д. по календар*8ч. = 168 часа
При смени от 12ч. предварителният график задължително ли е да бъдат изчислени смените след превръщането на нощните смени в дневни да са точно равни на месечната норма, т.е. в случая на 168 часа? Аз първо заради превръщането на нощните смени в дневни и второ при смени не равни на 8ч. ще ми е трудно да ги наглася 168ч.? Как и да ги правя смените не ми излизат точно 168ч. Или при изготвяне на предварителния график мога да заложа малко и под нормата - 163, 166, 167 часа? А вече при изчисляване на отработеното за СИРВ в края на периода (в случая 1 месец) се сравнява според нормата от 168 часа?