И аз съм за телевизията !
Та, съпоставянето на БТВ и МОД е някакъв опит отново да се навлезе в сферата на плановата икономика. Както беше посочено по-долу - МОД се въведе не толкоз за някаква защита на работниците, а за планиране на приходите, а от там и разходите в бюджета на НОИ.
Защитата на работната сила /и то минимална/ ..се прави от държавата с въвеждането на МРЗ. Малка-голяма като стойност...това е !
С малки изключения, всичко останало е оставено на договарянето на цената на работната сила между работодател и работещ. До какъвто размер се стигне - това ще е заплащането на труда на работника. Няма - ама мод-а ми бил такъв или онакъв...ама - там вземали повече... Няма! За хубаво или лошо - просто няма!
Това е то капитализма, дето си го докарахме с "демокрацията"
!
И за да не съм голословен - един пример:
През 2005-2006 г. две от строителните фирми търсиха строителни техници с висше образоване. Поради голямото строителство тогава - едната ф. беше изнудена да договори със служителя 1400 лв. РЗ. Все пак - строителният обект беше в СФ.
Другата фирма договори 1200 лв. с техник със средно техн. образование.
Такааа, но сега фирмите не работят така усърдно и такива бивши техници идват и предлагат същата си работна сила за около 500-700 лв. ?!
Та, какви изводи правим при двата варианта относно МОД и БТВ?
За мен е ясно...
Сигурен съм - и за вас