Осчетоводяване на закупени материали във връзка със СМР

19.06.2018, 10:17 1386 2
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

19.06.2018, 10:17
Публикации: 55 / 0
Здравейте,
Фирма, занимаваща се със СМР  и по-конкретно измазване, монтаж/демонтаж на дограма и други ремонтни работи, закупува материали, които директно влага в дадения обект. Фирмата няма склад, където да съхранява материалите. Във връзка с това, въпросът ми е: Как е по-добре да се осчетоводяват закупените материали- по сметка 302 с аналитичност по обекти и поданалитичност със закупените видове материали по количества, единични цени и стойности и след това на разход по обекти в зависимост от изразходваните количества /този вариант обаче ми се струва доста трудоемък, защото материалите са много и различни, с различни мерни единици и вероятността от допускане на грешка при изписването им е голяма според мен/. Другият вариант, който мисля, че е по удачен е: Закупените материали директно да се дават на разход и да се разнасят по съответните обекти, но незнам от данъчна гледна точка при проверка не би ли възникнал проблем. Друго, което ме обърква при първият вариант е, по какъв начин се изписват материалите в смисъл от къде се взема информация - от някакви калкулационни сметки, в които да са описани вложените количества материали според различни разходни норми в строителството, а ако не ми дадат такава информация?  Моля за съдействие.
#1 | 19.06.2018, 10:42
Публикации: 6910 / 1013
Възможно е и по втория начин - директно на разход по обекти. По-лесно е за осчетоводяване, но по-трудни за следене на вложените матеирали. Особено ако в един момент имате няколко обекта.
Относно разхода на материали - обикновено се взема от разходни норми /по разни книжки, по вътрешни норми и т.н./. Добре е за всеки един обект да имате опис на вложените материали, подписан от техническия ръководител, управителя или отговорника на обекта. Е, в този опис може да фигурират "други под 20 лв", "ръчни инструменти и пособия на стойност..." и т.н. Важното е да не са вложени например 50 торби теракол  и 15 кв.м. плочки за 5 кв.м. настилка с теракот.
#2 | 19.06.2018, 10:52
Публикации: 55 / 0
Благодаря Ви много.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове