Въпрос относно регистрация по ДДС чл.97а или чл.100

19.09.2018, 18:06 17972 37

19.09.2018, 18:06
Публикации: 11 / 1
Здравейте, изчетох доста мнения във форума, но все пак се нуждая от малко помощ, по малко по-общ въпрос, чийто отговор не успях да намеря. Предварително благодаря за времето Ви
Та.. накратко - желая да се регистрирам по ДДС, но не съм сигурен по кой член трябва да го направя. Ето малко факти за мен:
1. Регистриран съм като лице упражняващо свободна професия
2. Регистриран съм като самоосигуряващо се лице
3. Ще предоставям услуги на регистрирано по VAT лице от Германия
4. Засега нямам приходи
5. Със сигурност по някое време през годината ще премина границата от 50,000 лева.

Какви са предимствата на това да бъда регистриран по чл. 100?
На доста места чета противоречиви мнения, като например това, че ще трябва да плащам ДДС? Докато при 97а, не се налага?
Какви биха били предимствата на това да бъда регистриран по 97а (може би просто е задължително, без предимства? :)), вместо по 100?

Отново - благодаря на всички отзовали се!
Успешен ден :) (или вечер)
#1 | 20.09.2018, 15:37
Публикации: 6403 / 1129
Според чл. 3 от ЗДДС "данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност", а независима икономическа дейност е "и упражняването на свободна професия". Следователно, Вие сте данъчно задължено лице по този закон.
В общия случай според чл. 96 "Всяко данъчно задължено лице с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон." Това значи, че при достигане на облагаем оборот над 50 хил. лв. за последните 12 месеца, Вие ще сте задължени да се регистрирате по общия ред.
От друга страна, когато лице предоставя услуги към друга държава членка и те са с място на изпълнение в тази друга държава, следва да приложи чл. 97 а: "На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка"
Освен това, всяко данъчно задължено лице има право да се регистрира по собствено желание съгласно чл. 100 "Всяко данъчно задължено лице, за което не са налице условията за задължителна регистрация по чл. 96, ал. 1, има право да се регистрира по този закон."

Практическите ефекти от регистрацията по чл. 97а са следните:
1. Няма да имате право на данъчен кредит нито за онези фактури, за които сте си самоначислили данък, когато сте получател на услуга, нито за други фактури, които са Ви издадени с начислен данък по повод извършваната от Вас дейност.
2. Нямате право да посочвате данък в издаваните от Вас фактури
3. Изготвяте само дневник за продажбите, в който посочвате фактурите, които сте издали към клиент от друга държава членка.

Ако се регистрирате по Ваш избор по чл. 100, то Вие няма да начислявате данък при издаване на фактури към клиент от друга държава членка, но ще ползвате данъчен кредит за всички фактури, които получавате от доставчици за разходи, свързани с икономическата Ви дейност.

Можете сами да прецените какъв вариант за изберете. :smile1:
#2 | 20.09.2018, 15:43
Публикации: 11 / 1
Много Ви благодаря, Ирена!
Адмирации за изчерпателния отговор :))
Лек ден
#3 | 04.01.2019, 15:56
Публикации: 2 / 0
Здравейте,

Предполагам, че гореизложеното мнение на Ирена донякъде отговаря на моите въпроси, но ще ги пусна в тази тема, с цел евентуалното ѝ обогатяване с информация.

От една година и половина съм регистриран като СОЛ (свободна професия). Не съм регистриран по ДДС, защото до този момент съм работил само с български фирми, а и не съм достигнал задължителните условия за регистрация по ДДС, според глава 9 на ЗДДС.
Работата ми се свежда до предлагане на услуги с личен труд, в сферата на инженерните дейности. Работя в къщи. Резултат от труда ми са документи, изпращани по електронен път до клиентите ми. И съответно издавам фактури за получените хонорари.
До тук, сам се справях успешно с регистрации, данъчни и осигурителни дейности. Но!

Но сега изчетох доста мнения и документи и вместо да намеря отговори на актуалните си въпроси, всъщност затънах.

Ето и проблемът ми.
В съвсем близко бъдеще имам възможност да извърша услуги за фирма от ЕС, регистрирана по ДДС.

Та, с молба за помощ, да изложа въпросите си:
1. Задължен ли съм, извършвайки услуга в България, но за фирма от ЕС, да се регистрирам по ДДС?
2. Ако и когато се регистрирам по ДДС, какви допълнителни документи ще трябва да попълвам? (в сравнение с досега известните ми - Декларация 1; Авансов данък; Изравнителни вноски и ГДД)
3. Трябва ли да начислявам ДДС във фактурите, след като работя тук, а виртуалният ми продукт заминава зад граница?
4. Има ли разлика по отношение на въпрос 3, ако извършвам услугите си не в България, а в държавата на клиента ми?

Благодаря много!
Бъдете здрави през новата година!
#4 | 04.01.2019, 16:59
Публикации: 1223 / 70
Щом фирмата от ЕС,на която ще извършвате услуги е регистрирана по ДДС вие ще трябва да се регистрирате по чл.97 а-преди да започнете дейността.Както по-горе Ирена е казала с тази регистрация няма да можете да ползвате ДК по фактурите за покупки.Направете си анализ на оборота и от България ,така може да прецените дали да не се регистрирате по чл.100. Защото ,независимо от регистрацията по чл.97а,ако направите необходимия оборот вие пак сте задължен да се регистрирате по чл.96 от ЗДДС.Така,че преценете по кой член ще е най-добре да се регистрирате.Ако вече сте регистриран по ЗДДС,ще трябва освен декларациите които вече всеки месец подавате ,да подавате и СД по ЗДДС.Дори и за съответен месец да нямата нищо за деклариране ,пак трябва да подавате нулева декларация.Подава се по ел.път и не става с ПИК.
#5 | 04.01.2019, 21:10
Публикации: 6403 / 1129
Здравейте,
Ще направя опит популярно да осветля интересуващите Ви въпроси, но горещо Ви препоръчвам да работите от тук насетне със счетоводител.

1. Задължен ли съм, извършвайки услуга в България, но за фирма от ЕС, да се регистрирам по ДДС?
Да.  "Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. "(чл. 21 , ал. 2 от ЗДДС). За Вас, като данъчно задължено по ЗДДС лице, което извършва независима икономическа дейност, ще възникне задължение за подаване на заявление за регистрация по 97а, ал. 2 от ЗДДС, не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за услугата е станал изискуем.

2. Ако и когато се регистрирам по ДДС, какви допълнителни документи ще трябва да попълвам? (в сравнение с досега известните ми - Декларация 1; Авансов данък; Изравнителни вноски и ГДД)
Ще трябва да отразявате издадените документи за доставка на услуги към регистрирани по ДДС лица в държава членка, както  и да попълвате VIES декларация за тези доставки, а и да отразявате протоколите за самоначислен данък при ВОП и получени услуги в дневни продажби.
Понеже нямате право на данъчен кредит, може да не попълвате дневник за покупките, тъй като той трябва да съдържа един-единствен запис със стойности "нула" за числовите полета и "интервал" за символните полета.


3. Трябва ли да начислявам ДДС във фактурите, след като работя тук, а виртуалният ми продукт заминава зад граница?
В първа точка вече изяснихме, че при оказването на услуга, освен в изрично упоменати в чл. 21 , ал. 4 случаи, от значение е не къде работите, а дали предоставяте услугата на данъчно задължено или данъчно незадължено лице.
Като регистрирано по ЗДДС лице Вие няма да начислявате данък, а ще подаавте информация за стойността и адресата на извършената от Вас услуга, когато той е данъчно задължено лице. Той ще си самоначисли данъка в държавата, в която ползва услугата.


4. Има ли разлика по отношение на въпрос 3, ако извършвам услугите си не в България, а в държавата на клиента ми?
Няма разлика къде се намирате Вие като биологичен обект при извършването на услугата, а къде сте установили своята независима икономическа дейност и къде е възникнало за Вас като доставчик задължение да се регистрирате по ЗДДС на едно или друго основание.

Здраве и късмет през новата година!
#6 | 07.01.2019, 13:26
Публикации: 2 / 0
Много благодаря за помощта.
В момента съм на етап „писане на домашно“ за развитие на бъдещи действия и това ще ми е от помощ.

Бъдете здрави!
#7 | 13.06.2020, 21:14
Публикации: 1 / 0
Здравейте,казуса ми е подобен.
Фирма предлагаща консултантски  услуги за ЕС ,регистрирана по чл.97а,:
1.При достигане на приход от 50000лв. трябва ли да се регистрира по ДДС с чл.96?
2.Ако трябва ,във фактурите продължава ли да не се начислява ДДС,тъй като той се заплаща от получателя?
3.Плаща ли се 20% ДДС в края на месеца на държавата?
Благодаря.
#8 | 13.06.2020, 23:43
Публикации: 260 / 66
1. Да
2. За тази дейност продължава както преди това
3. Може и да се окаже, че има да вземате от държавата
#9 | 14.06.2020, 07:40
Публикации: 352 / 19
Здравейте,казуса ми е подобен.
Фирма предлагаща консултантски  услуги за ЕС ,регистрирана по чл.97а,:
1.При достигане на приход от 50000лв. трябва ли да се регистрира по ДДС с чл.96?
2.Ако трябва ,във фактурите продължава ли да не се начислява ДДС,тъй като той се заплаща от получателя?
3.Плаща ли се 20% ДДС в края на месеца на държавата?
Благодаря.

Получили сте отговори, но по-интересно ми е кога и от кого се е плащало 20% ДДС в края на месеца на държавата?
#10 | 25.03.2021, 23:46
Публикации: 5 / 0
Здравейте!
Надявам се да получа отговор тук:
Наскоро се регистрирах като фрийлансър и ще предоставям бизнес-консултантска услуга на фирма, регистрирана в UK. Ежемесечно ще ми бъде заплащано за услугите срещу фактура от моя страна. Длъжна ли съм да се регистрирам по ДДС за да мога да извършвам тази дейност с контрагента в UK?
#11 | 26.03.2021, 09:43
Публикации: 26 / 1
За оказваните услуги и съвсем накратко - не.

Ако ще използвате обаче услуги и ще получавате за това фактури от регистрирани компании в ЕС, то ще се наложи да се регистрирате по ЗДДС. Това пак съвсем накратко :)
#12 | 26.03.2021, 09:44
Публикации: 11934 / 2174
Здравейте,
прочита на чл.97А ще Ви отговори на въпроса - при предоставяне на услуги на трета страна нямате задължението да се регистрирате по чл.97А. Доброволно по чл.100 можете винаги да се регистрирате.
#13 | 26.03.2021, 09:59
Публикации: 6403 / 1129
Да допълня само, че ще трябва да следите оборота си за регистрация във Великобритания, който е 85 000 GBP (97 382 EUR).
#14 | 26.03.2021, 10:16
Публикации: 5 / 0
Сърдечно благодаря на отзовалите се!  :heart:

Ирена, въпрос към Вас: "регистрация във Великобритания" - чия регистрация? 85000 GBP за 12 последователни месеца назад ли?

Да допълня само, че ще трябва да следите оборота си за регистрация във Великобритания, който е 85 000 GBP (97 382 EUR).
#15 | 26.03.2021, 11:26
Публикации: 1223 / 70
А, за тези , които са регистрирани по чл.97а и работят с регистрирани фирми от Великобритания още преди Брекзит, следенето на оборота от 01.01.2021г. ли започва?
#16 | 03.06.2021, 10:58
Публикации: 55 / 12
Здравейте,

И аз имам питане във връзка с предоставянето на услуги във Великобритания и ще съм много благодарен за коментар.

СОЛ (софтуерен инженер) без регистрация по ЗДДС ще предоставя ежемесечни услуги на ЮЛ с адрес на управление в Лондон и регистрирано по ЗДДС във Великобритания.

Има ли СОЛ задължение да се регистрира по ЗДДС при достигане на оборот от 50.000лв към британското дружеството? Други продажби няма.

Също моля за разяснение или линк към онлайн материал за споменатия оборот от GBP 85.000, който СОЛ най-вероятно ще достигне за 12 месеца.

Поздрави и благодаря!

#17 | 03.06.2021, 13:54
Публикации: 55 / 12
Има ли СОЛ задължение да се регистрира по ЗДДС при достигане на оборот от 50.000лв към британското дружеството? Други продажби няма.
Не виждам нужда се следи този оборот, нито да се прави регистрация при достигане. Все пак данъкът е изискуем там и нищо няма да се промени с евентуална ДДС регистрацията на СОЛ.
#18 | 03.06.2021, 14:32
Публикации: 55 / 12
Пфф все пак услугите са облагаеми макар и със ставка 0%, значи все пак трябва да се следи оборота от 50.000лв и ще е нужна регистрацията по ЗДДС в някакъв момент.

Доста съм се омотал вече...
#19 | 03.06.2021, 14:54
Публикации: 11934 / 2174
ЗДДС
чл.96
(2) Облагаемият оборот е сумата от данъчните основи на извършените от лицето:
1. облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка;
2. доставки на финансови услуги по чл. 46;
3. доставки на застрахователни услуги по чл. 47.


чл.86
(3) Не се начислява данък при извършване на освободена доставка, освободено вътреобщностно придобиване, както и при доставка с място на изпълнение извън територията на страната.

Не виждам нужда се следи този оборот, нито да се прави регистрация при достигане.

И аз смятам така.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група