Болничен по време на бременност

03.01.2015, 12:11 184779 132

#20 | 03.01.2015, 12:11
Публикации: 2 / 0
Здравейте,
имам следния въпрос-от кога най-рано може да се излезе по болничен,и какви са условията,понеже
разбрах,че съм бременна ,а работата ми е свързана с ежедневни пътувания с автомобил и се притеснявам.
Благодаря
#21 | 03.01.2015, 17:07
Публикации: 3326 / 256
Няма определен период. Може и по време на цялата бременност да сте в болнични.
#22 | 07.01.2015, 16:18
Здравейте! Имам следния въпрос: Бременна съм, разбрах, че трябва да имам 12 месеца осигурителен стаж, за да вземам майчинство и болничен. И тъй като бях редовна студентка, такъв - нямам! Веднага уговорих с една фирма да ме назначат, за да мога да натрупам стажа, макар и след раждането. Осигуровките си ги плащам аз. Въпросът ми е ако изляза в болничен по време на бременността, пълната сума на осигуровките ли ще плащам и ще ми върви ли стажа. Пропуснах да кажа, че нямам 6 месеца стаж за болничен и ми е ясно, че няма да получавам обезщетение. Просто върви ли стажа и същата ли сума осигуровки ще плащам докато съм в болнични? Предварително благодаря!
#23 | 07.01.2015, 16:36
Публикации: 5498 / 373
Върви стажът, осигуровките не са същите. Ако цял месец сте в болничен, има само здравни в размер на 20.16 лв.
#24 | 07.01.2015, 19:38
Сърдечно благодаря за бързия отговор!
#25 | 10.01.2015, 20:36
Публикации: 1 / 0
бременна съм в 8-ма седмица, преди 4-ри дни лежах в болница и ми казаха че ще ми издадат болничен за 1 месец. Въпроса  ми е  :   1. Дали мога да продължа с болничните листове до края на бременноста ми.   2: чух че ако ми изтече сега болничния лист и се върна на работа за 2-3 дни и пак излезна в болничен . така щяло да ми се прекъсне майчинството след това.
#26 | 27.03.2015, 20:33
Здравейте, аз също бих искала да попитам на колко болничен имам право по време на бременност, защото ми казаха, че е 180 дни без този който е 45 преди раждане, а на мен няма да ми стигнат, защото от самото начало съм болничен и ще имам повече от месец между двата болнични ако наистина са 180 ако някой има някаква информация, която да ми е полезна много благодаря предварително
#27 | 20.06.2015, 19:43
Здравейте, имам нужда от помощ по моя казус и не знам как да постъпя. Бременна съм в 6-ия месец и другия месец на 26.07.15г. ми предстои да изляза в болнични по майчинство.Да,но все още не съм назначена на трудов договор, а ми предстои назначаване,което чаках дълго, но ще е август месец. Въпроса ми е,мога ли да пропусна първия болничен от 45 дена до термина, а да взема този,който ще ми се издаде след като родя. И ще получавам ли обезщетение?
Благодаря
#28 | 30.07.2015, 09:51
Здравейте,вярно ли е ,че болничните по време на бременност се водят отделно от тези за общо заболяване.Имам взети 10 мес. за последните 3 год за общо заболяване и сега(имам тд) започнаха да ми издават болнични за бременност,но са ми ги сметнали заедно и ме викат на телк ,а ми остават още 2 мес. до излизане в 45дни преди раждане.Ще се раздвам някой да разясни как стоят нещата :)
#29 | 30.07.2015, 09:54
Болничните за бременност са от 45-я ден. Предходните са за общо заболяване
#30 | 13.08.2015, 21:12
Здравейте !

Бременна съм във 2-ри месец след 3-та процедура ин витро.Още в началото почнах да взимам болнични, защото работя на място където има физически труд, носене на тежки неща и голямо психическо напрежение.Бременността ми е дълго чакана и много желана, също така имам и спонтанен аборт преди 2 години.Чела съм, че имам право на 180 календарни дни болничен, но за цялата бременност ще станат повече от 180 дни.Тази бременност ще протече в 2 календарни години.Това дали е в моя полза.До момента има около 50 дни болнични общо.Какво става след изтичането на 180-те дни.Ако отида на ЛКК ще ми дадат ли те болнични.Страх ме е да не се обърка нещо, ако се наложи да се върна на работа, по тази причина не смея.
#31 | 14.08.2015, 09:55
Здравейте !

Бременна съм във 2-ри месец след 3-та процедура ин витро.Още в началото почнах да взимам болнични, защото работя на място където има физически труд, носене на тежки неща и голямо психическо напрежение.Бременността ми е дълго чакана и много желана, също така имам и спонтанен аборт преди 2 години.Чела съм, че имам право на 180 календарни дни болничен, но за цялата бременност ще станат повече от 180 дни.Тази бременност ще протече в 2 календарни години.Това дали е в моя полза.До момента има около 50 дни болнични общо.Какво става след изтичането на 180-те дни.Ако отида на ЛКК ще ми дадат ли те болнични.Страх ме е да не се обърка нещо, ако се наложи да се върна на работа, по тази причина не смея.

Бременейте спокойно и не се притеснявайте за болничните!
Гинекологът Ви ще Ви изпрати на ТЕЛК, ако надхвърлите 180-те дни!
Пожелавам Ви едно здраво бебче! :)
#32 | 14.10.2015, 14:19
Публикации: 4 / 0
Здравейте,ползвам болнични от началото на бременноста понеже съм инвитро.Но се оказа,че до 45 дневният болничен няма да ми стигнат около 42 дена.Говорих със шефката и тя каза,че имам платена отпуска18 дена и след нея ще пуснем неплатена до 45 -те дни.Това ще ми се отрази ли по някакъв начин на болнични и майчинство след това.Благодаря ви предварително.
#33 | 14.10.2015, 16:41
Публикации: 6721 / 675
Как така неплатен? Това са глупости. как разбрахте, че няма да Ви стигнат дните?
#34 | 15.10.2015, 07:18
Публикации: 4 / 0
Как така неплатен? Това са глупости. как разбрахте, че няма да Ви стигнат дните?
Сега октомври-ноември като взема поредното продължение стават-180дни.Лк ми казаха,че след това може да се вземе болничен чрез телк(но било доста трудно)и по добре да си ползвам отпуска.Но платената ми отпуска е 18 дена а след това до 45 дневния има окло 20 дни какво да правя,посъветвайтеме и защо да не пускам неплатена ще ми се отрази по някакъв начин ли?Благодаря ви.
#35 | 15.10.2015, 09:49
Публикации: 1719 / 209
Аз на Ваше място бих отишла на ТЕЛК. Не мога да разбера защо толкова плашат, че било трудно? Колкото пъти съм отишла за детето, винаги се съобразяват с това, което обяснявам. Ако и лекарят Ви препоръчва болнични- използвайте ги! Не ми се вярва от ТЕЛК-а да Ви откажат в предвид, че сте ин витро. Успех и се пазете!
#36 | 08.12.2015, 00:32
Здравейте, имам следния въпрос и се надявам да ми помогнете: в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. (Вече 5месеца). Наскоро разбрах, че пак съм бременна (8 седмица). Кое ще е по-добрият вариант-да прекратя майчинството и да изляза в болничен до раждането или да остана с майчинството, имайки предвид , че през първата година взимах обезщетение от 1000 лв, а сега 340лв. Ако изляза в болничен, как се изчислява болничния и взима ли се под внимание периода на майчинството?
Благодаря предварително!
#37 | 18.12.2015, 23:24
Здравейте :) Искам да попитам: аз от два месеца взимам болничен по 30 дни с диагноза заплашващ аборт.Днес ми изтича,а след 1 седмица ще ми пуснат 45-дневния преди раждане.Въпроса ми е за тази 1 седмица мога ли да взема болничен от личната за гледане на дете (на 3г.) и за тази седмица като е продължение на предните 2 болнични пак ли първите 3 дни се плащат от работодателя?И като 24-ти и 25-ти са почивни от цялата седмица ще ми изплатят само 3 дни нали?
#38 | 19.12.2015, 13:50
Здравейте, имам един въпрос: Когато научих, че съм бременна бях в платен годишен отпуск и понеже съм от провинцията не успях да ходя на работа в първия ми работен ден на 14.09.2015г. от повръщане и болки в коремната област. Въпреки че съм уведомила шефа си, пуснаха ми този ден 14.09. като самоотлъчка, а от 15.09.до момента си имам болнични. До ден днешен нямам отпуснати парични обещетения, от НОИ ми твърдят, че заради този един ден самоотлъчна са ми отказани болничните. Възможно ли е поради подобно нещо да ми откажат болничните до края на бременността и дали този проблем ще продължава по време на майчинството ми? Вече съм доста изтормозена чакам отговор!
Благодаря ви предварително!!!
#39 | 20.12.2015, 10:54
Публикации: 3159 / 427
Водите се неосигурено лице по време на самоотлъчката. Има някаква съдебна практика по въпроса, можете да потърсите. Реално от 14ти не сте се връщала на работа ли?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група