Няма автоматично прекъсване. Процедурата е - майката подава в срок от 3 работни дни приложение № 7 с попълнена ІІ част - промяна в обстоятелството при работодателя и работодателя в срок от 3 работни дни подава информацията в НОИ. Новият болничен се подава до 10-то число на месеца, следващ този през който е представен болничния при работодателя. Също така ще има право на 50% от обезщетението за първото дете. За него се попълва от лицето приложение № 8 и работодателя отново подава в НОИ.
Обобщавам - първо прекратявате отпуската за първото дете с подаване на промяната в обстоятелствата. След това подавате новия болниечн и за 50%.
Здравейте! А в приложение 7 коя точка се отбелязва от лицето?
Скрит текст :
Считано от 24.09.2023 г.:
2. Детето е дадено за осиновяване - не се отнася за случаите, в които обезщетението се изплаща на осиновител/ка, лице, при което е настанено дете по реда на чл. 26 от ЗЗД и на баба или дядо на осиновено дете.
3. Детето е настанено в детско заведение, включително детска ясла.
4. Детето се отглежда от лице, наето по програми за подкрепа на майчинството– не се отнася за случаите, в които обезщетението се изплаща на лице, при което е настанено дете по реда на чл. 26 от ЗЗД.
5. Детето е настанено за отглеждане в семейство на роднини или близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от ЗЗД – не се отнася за лицата, при които е настанено дете по този ред.
6. Лишен/а съм от родителски права - отнася се за случаите, в които обезщетението се изплаща на майка, баща, осиновител/ка.
7. Родителските ми права са ограничени - отнася се за случаите, в които обезщетението се изплаща на майка, баща, осиновител/ка.
8. Осиновяването е прекратено от съда – отнася се за случаите, в които обезщетението се изплаща на осиновител/ка, на баба или дядо или на настойник на осиновено дете.
9. Настойничеството е прекратено от кмета на общината или от определеното от него длъжностно лице – отнася се за случаите, в които обезщетението се изплаща на настойник.
10. Настаняването на детето по реда на чл. 26 от ЗЗД e прекратено съгласно съдебно решение/заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане” - отнася за лицата, при които е настанено дете по този ред.
11. Дал/а съм съгласие детето да се отглежда от някое от лицата по чл. 164, ал. 3 КТ (баща, осиновител, баба или дядо) – отнася се за случаите, когато майката осиновителката, осиновителят, който сам е осиновил дете или настойникът ползва отпуск за отглеждане на дете.
12. Правоотношението/осигуряването на майката/осиновителя/ката/лицето, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД е прекратено – отнася се за случаите, когато баща, баба, дядо или съпругът на лицето, при което е настанено детето по реда на чл. 26 от ЗЗД ползва отпуск за отглеждане на дете.
13. Личната ми платежна сметка за изплащане на паричното обезщетение е променена, както следва:
IBAN ...
Благодаря