Дейност като ООД и като свободна професия

08.02.2023, 17:26 1017 4

08.02.2023, 17:26
Публикации: 36 / 3
Здравейте!
Имам възможност да закупя 50% от дяловете в едно ООД + промяна в предмета на дейност. По този повод се замислих над няколко въпроса:
1. Ще добавим към предмета на дейност „организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети“, аз ще бъда един от управителите. Като ФЛ отговарям на изискванията за съставител на ГФО. Другият управител и собственик на 50% дялове няма нищо общо със счетоводството. В този случай ООД ще се смята ли за "Счетоводно предприятие"?
Не съм сигурна как тълкувам текста: „управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, които подписват финансовите отчети, когато финансовите отчети са съставени от счетоводни предприятия, трябва да отговарят на следните изисквания:…“ Смятам, че се отнася само за управляващия, който подписва финансовите отчети, а не и за останалите  управители и/или съдружници. Така ли е наистина?
2. ООД е регистрирано по ДДС, чл. 96. Аз имам регистрация като свободна професия и не съм регистрирана по ДДС. В дружествения договор няма да се включва текст ограничаващ самостоятелната  дейност на съдружниците. Ще е проблем ли, ако някои клиенти /за сега потенциални 😊/ се обслужват от ООД и се начислява ДДС, а други – от мен като ФЛ без ДДС?
Притеснява ме чл.96, ал. 10 от ЗДДС. Мисля си, че няма да има „последователното извършване на еднородна дейност“, а дейностите ще текат едновременно /ако това може да е аргумент/. Дали е „един и същи търговски обект“, когато фактическата дейност и на ООД и на ФЛ ще се извършват в седалището на ООД, но като свободна професия съм регистрирана на друг адрес /по лична карта/?
От друга страна сборът на оборотите на ООД и ФЛ едва ли скоро ще надвишат 100 000 лв. за 12 месеца. В алинея 10  изискването е достигане на сумарен оборот и никъде не пише, че ако А вече е регистриран по ДДС, то и Б задължително трябва да е. Правилно ли разсъждавам?

Ще съм брагодарна на всякакви насоки.
#1 | 09.02.2023, 09:44
Публикации: 11974 / 2191
Ще съм брагодарна на всякакви насоки.

Здравейте, може би най-правилната насока е да потърсите специализирана консултация със счетоводител и юрист / по преценка / , а не да очаквате форумът да даде отговори на толкова много разностранни и сериозни въпроси.
#2 | 10.02.2023, 08:59
Публикации: 36 / 3
Според мен съпросите са си чисто счетоводни, а не адвокатски. Да ги задам по-кратко:
1. Може ли да се определи като счетоводно предприятие едно ООД /50:50/ което:
- е вписано в ТР
- в предмета на дейност се съдържа и  „организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети“
- единият управител/представляващ, който единствен се занимава със счетоводното обслужване на клиенти, отговаря на изискванията за съставител на финансови отчети
- втори управител/представляващ, който не е счетоводител, но и не съставя ГФО?
2. Когато ООД е регистрирано по ДДС, може ли съдружник да издава фактури без ДДС за същата дейност по ГД?
#3 | 10.02.2023, 11:46
Публикации: 8 / 1
Според мен:
На въпрос 1 - да.
На въпрос 2 - да.
Допълнително въникнали въпроси:
1. Дали ще имате достатъчно големи клиенти, които ще искат счетоводни услуги с ДДС, та да има  смисъл заверяването на ГФО от фирма?
2. Ако задавате такива въпроси, дали сте достатъчно подготвена за обслужване на такива фирми?
#4 | 10.02.2023, 13:45
Публикации: 36 / 3
Допълнително въникнали въпроси:
1. Дали ще имате достатъчно големи клиенти, които ще искат счетоводни услуги с ДДС, та да има  смисъл заверяването на ГФО от фирма?
2. Ако задавате такива въпроси, дали сте достатъчно подготвена за обслужване на такива фирми?
Благодаряза отговорите.
По вашите нъпроси и в моя защита ще кажа, че не само "големите" клиенти искат счетоводни услуги с ДДС. Още повече, че и фирми с 2 лв капитал могат да се регистрират по ДДС още с списването в ТР /дали има смисъл е друг въпрос/
Колкото до подготовката - подготвена съм поне до долкова, че да знам какво мога и в кое да се съмнявам

Не мисля, че съм единствената с такива казуси /ако въобще са казуси или само страхове/ и се надявам все някой "патил" да сподели опит
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група