Здравейте!
Имам възможност да закупя 50% от дяловете в едно ООД + промяна в предмета на дейност. По този повод се замислих над няколко въпроса:
1. Ще добавим към предмета на дейност „организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети“, аз ще бъда един от управителите. Като ФЛ отговарям на изискванията за съставител на ГФО. Другият управител и собственик на 50% дялове няма нищо общо със счетоводството. В този случай ООД ще се смята ли за "Счетоводно предприятие"?
Не съм сигурна как тълкувам текста: „управляващите и/или представляващите счетоводните предприятия, които подписват финансовите отчети, когато финансовите отчети са съставени от счетоводни предприятия, трябва да отговарят на следните изисквания:…“ Смятам, че се отнася само за управляващия, който подписва финансовите отчети, а не и за останалите управители и/или съдружници. Така ли е наистина?
2. ООД е регистрирано по ДДС, чл. 96. Аз имам регистрация като свободна професия и не съм регистрирана по ДДС. В дружествения договор няма да се включва текст ограничаващ самостоятелната дейност на съдружниците. Ще е проблем ли, ако някои клиенти /за сега потенциални 😊/ се обслужват от ООД и се начислява ДДС, а други – от мен като ФЛ без ДДС?
Притеснява ме чл.96, ал. 10 от ЗДДС. Мисля си, че няма да има „последователното извършване на еднородна дейност“, а дейностите ще текат едновременно /ако това може да е аргумент/. Дали е „един и същи търговски обект“, когато фактическата дейност и на ООД и на ФЛ ще се извършват в седалището на ООД, но като свободна професия съм регистрирана на друг адрес /по лична карта/?
От друга страна сборът на оборотите на ООД и ФЛ едва ли скоро ще надвишат 100 000 лв. за 12 месеца. В алинея 10 изискването е достигане на сумарен оборот и никъде не пише, че ако А вече е регистриран по ДДС, то и Б задължително трябва да е. Правилно ли разсъждавам?
Ще съм брагодарна на всякакви насоки.