Кредитно известие и Интрастат

01.08.2012, 16:54 20397 3

01.08.2012, 16:54
Публикации: 185 / 18
Привет,колеги!
Моля за съдействие по следния казус - получавам кредитно известие от доставчик на стока от Европейския съюз, имам ВОП с отрицателна стойност, при въвеждането на позициите на стоките от кредитното известие в програмата за Интрастат-а и тях ли ги въвеждам с отрицателна стойност? Вижда ми се логично, но дали няма да ми даде грешка при подаването на Интрастат декларацията? Не ми се е случвало такава ситуация досега и затова питам.
Благодаря за информацията!
#1 | 02.08.2012, 00:19
Публикации: 629 / 129
Модератор
Отговорът на въпроса е в чл. 53а от Наредба за различните или специфичните правила, които ще се прилагат за специфичните стоки и движения на стоки, референтните периоди, начина на тяхното отчитане и деклариране, както и стоките, които ще бъдат изключени от статистическата дейност за вътрешнообщностната търговия със стоки


И още от сайта на НАП / Интрастат:
6.2.8. Връщане на стоки. Замяна на стоки
Връщанията на стоки и изпращанията на стоки за замяна поради негодност трябва да се отчитат в посоката, в която върнатите или заменените стоки в действителност се изпращат. Това означава, че стоките, които пристигат от страна-членка в България поради връщания на стоки първоначално изпратени от България или стоки, пристигнали до България в замяна на първоначално изпратените би трябвало да се отчитат в Интрастат декларациите за пристигания. От друга страна, стоките, върнати от България до страна-членка или изпратени до страна-членка като заменени стоки трябва да се декларират в Интрастат декларациите за изпращания.

Следните движения на стоки следва да се декларират по система Интрастат: 
-   покупка  или продажба на стоки;
-   преработка на стоки по договор (активно усъвършенстване);
-   връщане на стоки след преработка по договор (пасивно усъвършенстване);
-   получаване или връщане на стоки по договор за финансов лизинг;
-   изпращане или получаване на стоки в резултат на рекламация заради незадоволително качество, включващо връщане на дефектиралите стоки и на стоките, изпратени и пристигнали като замяна на дефектиралите;
-   доставяне на стоки  без заплащане в случай, че не са безплатни търговски мостри или рекламни материали;
-   доставяне на стоки като част от строителни и монтажни работи;
-   доставяне на стоки като част от услуги;
-   получаване или изпращане на стоки във връзка със складиране на стоки, ако предполагаемото време за складиране е над 2 години и стоките се предполага да бъдат върнати на собственика след това;
-   получаване или изпращане на стоки за временна употреба, ако предполагаемата продължителност е по-дълга от 24 месеца.


Въпрос: Издаването на кредитно или дебитно известие, при което се коригира стойността на фактурата или теглото на стоките трябва ли да се запише в дневника на изпращанията/пристиганията.
Отговор: Всички издадени дебитни или кредитни известия трябва да се отразяват в Интрастат дневниците чрез изготвяне на коригираща декларация, когато сте след референтния период за подаване на Интрастат декларации и чрез подаване на нова декарация, когато сте в законоустановения срок,  в която да се посочи променената стойност.


Въпрос:   Как се отразява кредитно известие, което се отнася за бонус за търгувани количества (достигнат оборот), който обикновено се дава в края на годината?
Отговор: Съгласно чл.53 а ал.7 от Наредбата за Специфични стоки и движения, ако  търговецът получава отстъпка за достигнати годишни обороти или резултати,  кредитните известия за покупка или продажба на стоки не трябва да се декларират по система Интрастат, тъй като става въпрос за договореност между продавача и купувача за достигнат оборот, която не е еднаква за всички клиенти.
Ако търговецът получи като годишен бонус безплатно стока (натурален рабат) тя се декларира по Интрастат като  стойността следва да бъде пазарната стойност, т.е такава каквато би била при обикновена покупка или продажба.
#2 | 02.08.2012, 19:17
Публикации: 46 / 1
здравейте, при мен обаче връщам стока на доставчика по ВОП,  те ми издават нова фактура с - стойност, не е кредитно известие.  Моля да ми кажете дали разсъждавам правилно:
- осчетоводявам инвойса както ми е със - минус  отрицателен знак
- протокол ВОП пак 
и мисля че с това приключвам... дано... ама надали...
#3 | 02.08.2012, 19:18
Публикации: 46 / 1
забравих да кажа че нямам Интрастат, само ВИЕС , и трябва да включа отрицателната фактура в дневник покупки и продажби...
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група