Данъчни облекчения за деца за 2024г.

Днес в 09:40 277 13

Днес в 09:40
Публикации: 15 / 0
Здравейте! Попълвам онлайн Декларация чл.50 от ЗДДФЛ за 2024 г. и в полето за данъчното облекчение стойността си остава 0.00. Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ (ред 7 в Част ІI на Приложение № 1 + ред 10 в Част ІI на Приложение № 3 + ред 9 в Част ІI на Приложение № 4 + ред 4 в Част ІІ на Приложение № 5 + ред 5 в Част ІI на Приложение № 6) е проблизително е 7200лв.,  за две деца (12000лв). Това означава ли, че сумата е прекалено малка и нямам право на данъчно облекчение?
#1 | Днес в 10:11
Публикации: 4655 / 800
По-вероятно е фирмата (ако работите във фирма) още да не е подала декларацията за доходите и облекченията и те да не се виждат в ГДД.
#2 | Днес в 10:23
Аз съм била служител към в тази фирма до месец юни 2024г. и към момента съм безработна. Необхидимо ли е да подават информация за мен като бивш техен служител?
Съпругът ми не може да кандидатства, тъй като той не отговаря на изискванията.
#3 | Днес в 10:34
Ако вече е подадена декларацията за доходите и облекченията от бившия ми работодател, а моето име не в списъка, нямам право на обезщетението?
#4 | Днес в 10:38
Публикации: 9920 / 1719
Аз съм била служител към в тази фирма до месец юни 2024г. и към момента съм безработна. Необхидимо ли е да подават информация за мен като бивш техен служител?
Съпругът ми не може да кандидатства, тъй като той не отговаря на изискванията.
Бившият Ви работодател е длъжен да подаде информация за Вас, след като Ви е плащал. Данните ще се отразят автоматично във Вашата ГДД вероятно към 10-15 март
Данъчното облекчение ще трябва да си ползвате с ГДД.
Ако общият Ви доход от всички източници е 7200 лв, то може да ползвате данъчно облекчение до тази сума
#5 | Днес в 10:39
Ако вече е подадена декларацията за доходите и облекченията от бившия ми работодател, а моето име не в списъка, нямам право на обезщетението?
Работодателят не подава декларация за данъчното облекчение. Освен ако не сте ползвали такова през първата половина от годината
#6 | Днес в 10:49
Ползвала съм данъчно облекчение за 2023 г., като декларацията беше подадена отново онлайн от мен. Извинявам се за неточните и объркани въпроси, но имам нужда от коректна информация, за да знам дали мога да се възползвам от данъчно облекчение за деца за 2024г.
Да разбирам, че към 15-ти март ще има актуална информация и мога да подам Декларация за данъчни облекчения за деца за 2024г.?
#7 | Днес в 10:59
Данъчното облекчение за 2023 си е за 2023. Сега подавате ГДД за 2024 и ползвате облекчение за 2024.
Както казах, ако дохода Ви е под 12000, ползвате облекчение до размера на дохода.
#8 | Днес в 11:04
Публикации: 383 / 48
Здравейте! Попълвам онлайн Декларация чл.50 от ЗДДФЛ за 2024 г. и в полето за данъчното облекчение стойността си остава 0.00. Сумата от годишните данъчни основи по чл. 17 от ЗДДФЛ (ред 7 в Част ІI на Приложение № 1 + ред 10 в Част ІI на Приложение № 3 + ред 9 в Част ІI на Приложение № 4 + ред 4 в Част ІІ на Приложение № 5 + ред 5 в Част ІI на Приложение № 6) е проблизително е 7200лв.,  за две деца (12000лв). Това означава ли, че сумата е прекалено малка и нямам право на данъчно облекчение?

Попълнете си и Приложение 10 , от там ще се пренесе стойността за облекчението.
#9 | Днес в 11:30
И само още един въпрос -Удържани задължителни осигурителни вноски по реда на КСО и ЗЗО  - тази информация липсва при попълване на размера на получения общ доход. Това означава ли, че работодателят не е подал тези данни?
#10 | Днес в 11:38
9. Лице, което се осигурява по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване - необходимо ли е да отблелязвам и това поле, тъй като си плащам здравните вноски ?
#11 | Днес в 11:43
Публикации: 75 / 16
"Това означава ли, че работодателят не е подал тези данни?" - Най-вероятно това означава. Срокът за подаване на тази информация е до 28 февруари, включително.
#12 | Днес в 11:51
Публикации: 75 / 16
"9. Лице, което се осигурява по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване - необходимо ли е да отблелязвам и това поле, тъй като си плащам здравните вноски ?"

Попълване на образец 2001
В Част І се посочват идентификационните данни на данъчно задълженото лице.
Попълването на информация за телефонния номер и електронния адрес в  т. 5 не е задължително.
В Част І т. 8 се попълва, когато през годината или за част от нея лицето е самоосигуряващо се лице по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.
В Част І т. 9 се попълва, когато лицето не попада в т. 8 и през годината или за част от нея лицето се e осигурявало по реда на чл. 40, ал. 5 от Закона за здравно осигуряване.
#13 | Днес в 11:52
Благодаря Ви много за отделеното време и дадените отговори! :smile1:
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група