Декл.чл.50,наем с ТЕЛК

Вчера в 14:32 187 6

Вчера в 14:32
Публикации: 95 / 1
Здравейте,
попълвам декл.чл.50 с ПИК ,но не съм сигурна дали е вярно за това искам вашето мнение.
Лицето до 22.07.24 е било на борса.
От 22.07.24 е на МРЗ-933,00 и е с ТЕЛК 60%.
Но от 01.04.24 отдава автомобил-пикап на фирма ЕООД за 100 лв.на месец.
От заплатата от.м 07.до 11.24е приспадано 660,00 за облекчение на данъка с ТЕЛК.
За м.12 нали не се взема в предвид,защото плащането е в януари.
За наема има за 2 и 3 тримесечие
3м.x100=300x10%НПР-30,00=270,00x10%данък=27,00
За 2 и 3 тримесечие.данък удържан-27,00+27,00=54,00 като тук не е приспадано затова,че е с ТЕЛК.
Попълвам приложение1,прил.4 и прил.10.
В прил.1е всичко за заплати до м.11вкл.-доо,дзпо,зо.
И данъчната основа разлика.
Удържания дод.
Прил.4 за наема писах за 2 и 3 тримесечие,но лицето трябва да подаде за 4 тримесечие.
И завиших сумата с тази за 4 тримесечие.
В аванс.удърж. данък само удържане за 2 и 3 тримесечие.
Въпроса ми е за наема дали е правилно?
Прил.10 посочих приспаднатото от заплатата, като за месеца където не е пълен -разделих 660,00 на 23 раб.дни.
И за 8 дни 229,60.
дали е правилно?
За облекчение написах 2869,60 ,а не 7920,00
Размер на данъчното облекчение -2869,60.
Дали трябва да пиша пълната сума?
Излезна ми 44,00 за възстановяване.
За първи  път имам с ТЕЛК и с наем ,за това не знам дали е вярно.
Благодаря!
#1 | Вчера в 15:22
Публикации: 9990 / 1737
Ползва облекчението в пълен размер.
От 7920 приспада данъчното облекчение, което е ползвал по ТД. Няма такова деление на работни/неработни дни, пълен/непълен месец - гледате колко точно данък е трябвало да внесе по ТД и колко точно е приспаднато. Данните може да вземете от фишовете за заплата,, от справката по чл.45, ако такава е издадена, или чакате още няколко дни да пуснат ГДД с попълнини данни.
За наема - включвате всичко, коено ву е било платено през 2024, независимо през кое тримесечие и дали е удържан данък от наемателя или не.
Ако има още от облекчението за приспадане, приспадате от облагаемия доход от наема.
#2 | Вчера в 16:29
Ползва облекчението в пълен размер.
От 7920 приспада данъчното облекчение, което е ползвал по ТД. Няма такова деление на работни/неработни дни, пълен/непълен месец - гледате колко точно данък е трябвало да внесе по ТД и колко точно е приспаднато. Данните може да вземете от фишовете за заплата,, от справката по чл.45, ако такава е издадена, или чакате още няколко дни да пуснат ГДД с попълнини данни.
За наема - включвате всичко, коено ву е било платено през 2024, независимо през кое тримесечие и дали е удържан данък от наемателя или не.
Ако има още от облекчението за приспадане, приспадате от облагаемия доход от наема.
Добре.Благодаря за изчерпателния отговор.
#3 | Вчера в 16:33
А за 4то тримесечие, това което той дължи да внася трябва ли да го включа?
#4 | Вчера в 17:27
А за 4то тримесечие, това което той дължи да внася трябва ли да го включа?
В ГДД включвате дохода, платен през 2024. Приспадате данъчното облекчение, което не е приспаднато по ТД. Определяте дължимия данък от всички доходи. Вадите вече внесения данък на всички основания и определяте окончателно какво има да довнася или да му се връща.
Данъкът е на годишна база. За четвъртото тримесечие не е бил длъжен да прави авансови вноски. Това обаче не означава, че дохода от наем, получен през четвъртото тримесечие е необлагаем :)
#5 | Вчера в 20:47
Да.Така и аз направих включих за 4 трим.дължимия за внасяне доход,но не внесен и приспаднатия данък от другите тримесечие,и от заплати.
Благодаря.
#6 | Вчера в 21:22
Да.Така и аз направих включих за 4 трим.дължимия за внасяне доход,но не внесен ....
дължимия за внасяне доход, ???
Може би искахте да кажете "дължимия за внасяне данък, но не внесен"?
За четвъртото тримесечие НЕ се дължи авансов данък върху дохода от наем именно защото на годишна база наемодателят има възможност да ползва ред облекчения. Включително за подаване на ГДД и внасяне на данъка преди 31.03

Може би вършите нещо логично, но не го обяснявате правилно. Все пак има някаква територия, към която би трябвало да се придържаме.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група