Здравейте.
Моля за мнение по следния въпрос :
Служител на длъжност шофьор тежкотоварен автомобил над 12 тона има стаж в предприятието повече от 3 години на тази длъжност. В момента временно му се налага да не шофира и да работи на друга длъжност. Пуснах допълнително споразумение за промяна на длъжността /новата е общ работник/, подадох ЕТЗ.
При справка за актуално състояние на ЕТЗ в записа за лицето се вижда само новата длъжност /общ работник/. Не се вижда, че преди това има стаж и като шофьор на тежкотоварен автомобил.
При проверка с ПИК-кода на лицето се вижда същата информация - само информация за длъжност общ работник. Не се вижда, че преди това е бил и шофьор.
Малко съм притеснена. Според мен трябваше да се вижда, че от... до... е бил шофьор, а от... вече е общ работник.
Ако този служител напусне, как би доказал на следващ работодател, че е бил шофьор на тежкотоварен автомобил.
=======
Плановете са след 1 година той отново да се върне на длъжност шофьор. Тогава в справката ще се вижда само шофьор и няма да има данни, че 1 година от този период той е бил общ работник. И при следващ работодател ще му начисляват неправилно доп.възнаграждение за трудов стаж и професионален опит.
=======
Погледнах си и други доп.споразумения за промяна на длъжност, които съм пускала. Навсякъде се вижда само последната длъжност.
=======
И това поражда и следващ въпрос : при новопостъпил служител, той би трябвало да доказва тр.стаж и проф.опит /за периода след 01.06.2025/ със справка за актуално състояние на ЕТЗ. Доколко може да се вярва на тези справки?
Може би някъде бъркам. Моля за мнение.