Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

01.10.2025, 10:37 89286 396

#380 | 01.10.2025, 10:37
Публикации: 841 / 118
Това защо го правите ? В услуга на следващия работодател евентуално ?
#381 | 08.10.2025, 09:50
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Защо в програмата на НАП за подаване на ЕТЗ няма опция за разпечатване на бланката.
Здравейте, аз също не успявам да разпечатам бланката по Приложение № 1 и подадените от мен данни, което се случваше автоматично при старите уведомления и бе много удобно за справка на подадените данни. Моля, ако някой има опит с този проблем, да сподели.
#382 | 08.10.2025, 11:27
Публикации: 278 / 60
Това е Справката която може да се извлече от програмата на  НАП - ЕТЗ от раздел - Справки.
Това конкретно е за ДС.Не пълна информацията, в случая намалям раб.време но не се вижда в справката.
#383 | 08.10.2025, 12:53
Публикации: 42 / 27
При прекратяване на допълнителен трудов договор програмата на НАП ми иска да напиша трудов стаж.
Нали не трябва да се отбелязват допълнителните правоотношения в трудовата книжка? Аз ли се обърквам или нещо в програмата не е наред?
Извинявам се, ако вече е коментирано, но цялата тема е голяма и не знам как да потърся изцяло в нея.
#384 | 08.10.2025, 13:45
Публикации: 4903 / 889
Струва ми се, че назад в темата (или някоя друга подобна) имаше цитирано мнение на НАП, че трябва да се попълва стаж, иначе не пуска.
#385 | 08.10.2025, 14:36
Публикации: 4 / 0
При прекратяване на допълнителен трудов договор програмата на НАП ми иска да напиша трудов стаж.
Нали не трябва да се отбелязват допълнителните правоотношения в трудовата книжка? Аз ли се обърквам или нещо в програмата не е наред?
Извинявам се, ако вече е коментирано, но цялата тема е голяма и не знам как да потърся изцяло в нея.
Да, в трудовите книжки не се отбелязваше допълнителния трудов договор, но пък имахме задължение да издаваме обр. УП-3 при прекратяване, докато сега трудовият стаж се изчислява и вписва както по основното, така и по допълнителното трудово правоотношение, тъй като служителят ползва поотделно права по всяко едно от тях.
#386 | Вчера в 08:49
Публикации: 7 / 0
Освободена наскоро служителка идва с искане за издаване на документ за стаж след 01.06.2025 за започване на нова работа?!
Издавал ли е някой подобен документ?
#387 | Вчера в 09:21
Публикации: 12727 / 2453
Освободена наскоро служителка идва с искане за издаване на документ за стаж след 01.06.2025 за започване на нова работа?!
Издавал ли е някой подобен документ?

Надявам се да не ги научим да издаваме такива, защото нямаме подобно задължение. Да си вземат ПИК, да си искат справки от "електронните" трудови записи от НАП.
Много бързо се ориентираха, че с ПИК и справка в НАП ще им е по-трудно, а счетоводителят е най-лесен ...
#388 | Вчера в 09:37
Публикации: 10440 / 1844
Тъй като нямаме задължение да издаваме документ за стаж след 01.01.2000 безплатно, то си сложете на видно място една прилична цена за подобна услуга. Който много иска - да плаща
:(
#389 | Вчера в 09:41
Публикации: 12727 / 2453
Тъй като нямаме задължение да издаваме документ за стаж след 01.01.2000 безплатно, то си сложете на видно място една прилична цена за подобна услуга. Който много иска - да плаща
:(

Много подходящо и правилно решение би било !  Крайно време е да спрем услугите "pro bono" . :good:
#390 | Вчера в 10:43
Публикации: 50 / 2
 Да, в трудовите книжки не се отбелязваше допълнителния трудов договор, но пък имахме задължение да издаваме обр. УП-3 при прекратяване, докато сега трудовият стаж се изчислява и вписва както по основното, така и по допълнителното трудово правоотношение, тъй като служителят ползва поотделно права по всяко едно от тях.

Къде има вписано подобно нещо - "трудовият стаж се изчислява и вписва както по основното, така и по допълнителното трудово правоотношение?
По допълнителни договори аз практикувам по следния начин - вписвам съответен стаж от - до който се признава за ТС /т.30/  и същият го записвам като време, което НЕ се признава за ТС /т.31/.
#391 | Вчера в 21:48
Публикации: 841 / 118
Къде има вписано подобно нещо - "трудовият стаж се изчислява и вписва както по основното, така и по допълнителното трудово правоотношение?
По допълнителни договори аз практикувам по следния начин - вписвам съответен стаж от - до който се признава за ТС /т.30/  и същият го записвам като време, което НЕ се признава за ТС /т.31/.

https://messages.mlsp.government.bg/arhiv/index21.php?page_no=1078

от линка :
" 2012-07-19 10:30:14   Имам два трудови договора - единият е основен с 4 часов работен ден. Вторият е допълнителен с 4 часов работен ден. Следва ли допълнителният трудов договор да бъде вписан в трудовата ми книжка?   Росица Ленкова   Когато едно лице работи по няколко трудови договора, първият сключен по време трудов договор е основен, а останалите, независимо на какво основание от Кодекса на труда са сключени, са договори за допълнителен труд. В трудовата книжка на лицето се вписва само сключеният първи трудов договор, а за периода на работа по останалите трудови договори се издават удостоверения образци за осигурителен доход и за осигурителен стаж – УП 2 и УП 3. КС"

По втори ТД не се попълва ТК.
#392 | Днес в 10:37
https://messages.mlsp.government.bg/arhiv/index21.php?page_no=1078

от линка :
" 2012-07-19 10:30:14   Имам два трудови договора - единият е основен с 4 часов работен ден. Вторият е допълнителен с 4 часов работен ден. Следва ли допълнителният трудов договор да бъде вписан в трудовата ми книжка?   Росица Ленкова   Когато едно лице работи по няколко трудови договора, първият сключен по време трудов договор е основен, а останалите, независимо на какво основание от Кодекса на труда са сключени, са договори за допълнителен труд. В трудовата книжка на лицето се вписва само сключеният първи трудов договор, а за периода на работа по останалите трудови договори се издават удостоверения образци за осигурителен доход и за осигурителен стаж – УП 2 и УП 3. КС"

По втори ТД не се попълва ТК.

Именно! От там там правя извод, че не трябва да се подава и в ЕТЗ. Дали е така и защо трябва да се чудим правилно ли е или не и  как да "излъжем" програмата е друг въпрос, на който трябва да отговорят авторите на тази Наредба. И не само по този казус, има много други пропуски. Защо няма инструкции/ указания за прилагане на Наредбата? Защо държавата все още не изпълнява  задълженията си по чл.15? Защо вкараха тези безумни 3 дневни срокове за почти всички промени?
#393 | Днес в 10:48
Мими, не разбирам защо се гневите. Наистина допълнителният ТД не се вписваше в ТК, но се издаваше УП3 за стажа. Вие какво вписвахте в това УП? Целия осиг.стаж по допълнителния договор? Само горницата над основния? Нищо, ако основният е бил на 8 часа?
Лично аз си пишех пълния стаж без да се интересувам от стажа по основния ТД. После при пенсиониране от НОИ да си събират каквото им трябва.
Та и сега с ЕТЗ. Според мен си е в реда на нещата да посочите целия стаж по втория ТД както си се изчислява за всеки ТД.
#394 | Днес в 11:21
УП-3 се издава за осигурителен по съответните правила за това, а не за трудов стаж, има огромна разлика. В ЕТЗ т. 30 и 31 трябва да вписваме трудов стаж, от там и неразбориите, според мен. Може би за Вас е ок, за мен - не.
#395 | Днес в 12:40
Може би за Вас е ок, за мен - не.

Ааа, не съм казала, че е ОК, но не е и болка за умиране :)
Така е, когато софтуерът се прави от "разработчици" и се внедрява от днес за вчера без тестване.

От друга страна, когато човек е работил по допълнителен ТД на една длъжност, различна от длъжността по основния ТД, не виждам причина времето по втория ТД да се зачете за ТСПО когато почне някъде работа на същата длъжност.
То ТС за друго не се ползва
#396 | Днес в 13:15
Публикации: 4903 / 889
...не виждам причина времето по втория ТД да се зачете за ТСПО когато почне някъде работа на същата длъжност.
То ТС за друго не се ползва
Е, все пак освен ТС са сложипи и ПО :) Не съм се замислял за ПО по допълнителен ТД, но защо не...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група