Въпроси за електронна трудова книжка, единен електронен трудов запис и промените от 01.06.2025 г.

28.01.2026, 11:38 137555 536

#520 | 28.01.2026, 11:38
Публикации: 218 / 7
А нали предходните години не се правеше подаване в НАП при увеличена МРЗ с ДС, явно вече не е така и се приема като задължение за вписване.
 Но исках да знам каква е практиката.
Благодаря!
#521 | 28.01.2026, 11:53
Публикации: 5009 / 915
От средата на миналата година се подава ЕТЗ за много случаи, не само увеличение на заплатата, не сте ли усетили?
#522 | 28.01.2026, 11:58
Няма промяна при нас.
#523 | 28.01.2026, 12:04
Публикации: 3 / 0
Здравейте, необходима ми е помощ. Прекратява се трудов договор, считано от 02.02.2026г. Първи работен ден 02.09.2025г. При подаване на ЕТЗ какъв стаж трябва да се посочи. Ако ползвам калкулатора по първи метод стажа е 0г4г29д, при втори метод е 0г4м19д. Благодаря предварително!
#524 | 28.01.2026, 13:19
Ако днес подпишем ДС имаме срок до 30.1 да ги подадем, нали така?
#525 | 28.01.2026, 13:30
Публикации: 26 / 8
Ние пускаме обща поименна заповед за увеличението на МРЗ всяка година. Съответно този път подадохме и ЕТЗ за ДС, без реално да правим и да подписваме ДС.
Можете да ги направите от днешна дата, но да влизат в сила от 01.01.2026г.
#526 | 28.01.2026, 13:38
Публикации: 10681 / 1902
Ако днес подпишем ДС имаме срок до 30.1 да ги подадем, нали така?
Днес е 28.01. Трите дни са 29.01., 30.01. и 31.01.
Но ако подадете ЕТЗ до 30.01. още по-добре :)
#527 | Вчера в 14:24
Публикации: 12908 / 2518
На мен ми трябва тълкуване на "уговорен" - "нормалният" отпуск (например 20 дни) се договаря (уговаря) в ТД. Удълженият заради ТЕЛК (26 дни) се дължи по закон, без значение има ли или няма подписване на ДС с 26 дни. Сега тия 26 дни "уговорени" ли са или не са, ако няма писмено ДС?

Аз също съм ЗА това, че уговореният отпуск е 20 работни дни, а този от още 6 се полага без необходимост да се договаря / по силата на законово положение / . Точно сега подавах ЕТЗ за лице с ТЕЛК и въпреки въведените 26 дни в ЕТЗ се записаха от програмния продукт 20 като  уговорен отпуск. Имам и възможност за ръчна редакция, но декларирах ЕТЗ с 20 дни  отпуск.
#528 | Вчера в 14:33
Публикации: 5009 / 915
Аз мислих, мислих (нещо като патката) и "за по-сигурно" подадох +6-те дни, сега трябва да помня и да внимавам като/ако изтече ТЕЛК-а.
#529 | Вчера в 14:50
Публикации: 10681 / 1902
Текстът на чл. 319 е "основен платен годишен отпуск в размер не по-малко от 26 работни дни". Според мен в ЕТЗ трябва да са 26 дни. Поне.
.
#530 | Вчера в 15:02
На практика уговорен 20 плюс още 6 поради ТЕЛК си е точно полагаемият платен отпуск. Не ги лишаваме от този минимум. Не знам кой какво точно къде е вложил като логика от страна на законотворците - просто се доверих на ТРЗ програмата и ще го оставя така.
#531 | Днес в 08:49
Публикации: 308 / 56
На практика уговорен 20 плюс още 6 поради ТЕЛК си е точно полагаемият платен отпуск. Не ги лишаваме от този минимум. Не знам кой какво точно къде е вложил като логика от страна на законотворците - просто се доверих на ТРЗ програмата и ще го оставя така.

трябва да е 26 понеже ако човека е освободен сч от 1.7.26 и в полето използван отпуск пишите 13, а като основен сте задали 20, то за следващият работодател (когато това въобще стане възможно) ще излезе, че човека е ползвал 3 дни в повече и за останалите 6 месеца ще му начисли 7 дни.

Логиката на тези полета със заложен и използван отпуск е следващият работодател през годината да прецени колко отпуск да начисли за да се избегне прекомерното използване на платен отпуск от служителите номади. Та при издаване на телк се пуска нов запис ЕТЗ с корекция на годишният платен отпуск.
#532 | Днес в 09:15
трябва да е 26 понеже ако човека е освободен сч от 1.7.26 и в полето използван отпуск пишите 13, а като основен сте задали 20, то за следващият работодател (когато това въобще стане възможно) ще излезе, че човека е ползвал 3 дни в повече и за останалите 6 месеца ще му начисли 7 дни.

Логиката на тези полета със заложен и използван отпуск е следващият работодател през годината да прецени колко отпуск да начисли за да се избегне прекомерното използване на платен отпуск от служителите номади. Та при издаване на телк се пуска нов запис ЕТЗ с корекция на годишният платен отпуск.

Благодаря за включването. Аз в картона на работника въвеждам 26 и си следи 26, а не 20. Само в ЕТЗ ми посочва 20 за уговорен отпуск.  Доверих се на програмата и за момента приемам заложената логика. Ще видя по-нататък как ще се развият нещата и как ще повлиява.
Интересно ми е следващият работодател от къде буквално ще гледа ползвания отпуск ? От ЕТЗ ? То стаж не можем да видим сега, че отпуск ли - не знам. Няма иначе проблем да коригирам, но няма да бързам.
#533 | Днес в 10:21
Публикации: 75 / 6
Да, ако размерът на уговорения в трудовия договор платен годишен отпуск бъде променен по
някаква причина, като например поради договарянето на по-висок размер на отпуска,
представянето на решение на ТЕЛК, с което е установена трайно намалена работоспособност
50 и над 50 на сто и други, на основание чл. 10, ал. 1, т. 2, б. „з“ НВРЗ в 3-дневен срок от
промяната следва да се подаде ЕТЗ за коригиране на първоначално подадения ЕТЗ за
регистрация на трудовия договор, като в поле 2 от приложение № 1 към НВРЗ бъде вписан код
„0“ – подаване на редовни данни.
Следва да се има предвид, че работодателят не може едностранно да увеличава размера на
платения годишен отпуск, макар и това да е по-благоприятно за работника или служителя, тъй
като това би нарушило разпоредбата на чл. 118, ал. 1 КТ, която забранява на която и да било от
страните по трудовото правоотношение да променя едностранно неговото съдържание, освен в
допустимите от закона случаи, между които не е промяната на размера на отпуска.
#534 | Днес в 10:59
Публикации: 308 / 56
Интересно ми е следващият работодател от къде буквално ще гледа ползвания отпуск ? От ЕТЗ ? То стаж не можем да видим сега, че отпуск ли - не знам. Няма иначе проблем да коригирам, но няма да бързам.
От ЕТЗ, такава беше логиката и така беше промотирано като го разискваха на законодателно ниво. Да виждаш предходният стаж и колко отпуск е използвал работника, което заменя служебните бележки, които и без това никой не издава и никой не изисква.

Кога ще стане това е друг въпрос и виновници за тази ситуация са институциите и недоизмисленото законодателство, но логиката е описаното по-горе
#535 | Днес в 13:58
От ЕТЗ, такава беше логиката и така беше промотирано като го разискваха на законодателно ниво. Да виждаш предходният стаж и колко отпуск е използвал работника, което заменя служебните бележки, които и без това никой не издава и никой не изисква.
Кога ще стане това е друг въпрос и виновници за тази ситуация са институциите и недоизмисленото законодателство, но логиката е описаното по-горе

Много неща  измислени уж да създават удобство правят обратното. Съгласна съм с Вашите / и не само / аргументи. Можеха да впишат вместо уговорен отпуск полагаем - някак тези 6 дни не се вписват в смисъла на уговорени - те просто се полагат независимо от всякакви уговорки и желания. Поне да работеше всичко и да се ползвахме от тези улеснения...
Не знам как Вие, колеги се справяте с вписване на общия трудов стаж в ТД ? Той все още си е задължителен реквизит съгласно КТ. Пример от днес - назначавам човек и той казва загубил съм си трудовата книжка / дали е така - отделен въпрос / . Да не говорим за стажа от 01.06.2025 г до момента - пак е ходене по мъките.

Хубав и ведър ден желая на всички !
#536 | Днес в 14:19

Не знам как Вие, колеги се справяте с вписване на общия трудов стаж в ТД ? Той все още си е задължителен реквизит съгласно КТ.

Да се допълня и коригирам - имах програма от БТруда и там го изискваха задължително. В чл.66 от КТ не го пише изрично. Обаче същата мъка е и с установяването на стаж, който да служи за начисляване на ТСПО.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група