Документиране болничен СОЛ свободна професия

Днес в 10:07 173 4

Днес в 10:07
Публикации: 5 / 0
Здравейте всички
Малко ме е срам , но за първи път имам такъв случай и се оплетох като пате в кълчища. Два дни  чета и ми се иска да се допитам до вас като коректив. Ето за какво става дума:
Свободна професия- адвокат. Предстои излизане в болничен поради бременност и раждане
Въпрос 1 : Декл 1 продължавам по ЕИК да я подавам до 135 ден и то през ЕИК, както до сега?
Въпрос 2: Дължат се здравни осигуровки 4,8% за дните в болничен в/у мин.осиг.доход, разпределен пропорционално ?
Въпрос 3: Болничният като се подава в НОИ, се подава пак по ЕИК или по ЕГН, защото лицето хем е свободна професия, хем е осигурител и се самоосигурява през ЕИК-а си. ?
Въпрос 4: За времето на 135-те дни болничен не следва да се подава ОКД 5 за прекъсване на дейността?
Въпрос 5: За остатъкът до 410 дни, в които се получава обезщетението за отглеждане на дете се подава ОКД-5 за прекъсване на дейността?
За периода на отглеждане на дете не се дължат здравни осигуровки?

Това синтезирано извадих от всичко, което прочетох.
Оплетох се, защото този СОЛ последно е имал болнични преди да им издадат служебно ЕИК през 2018-та и до тогава всичко си вървеше през ЕГН-то.
Дали греша някъде? :hmmm:
Благодаря предварително!
#1 | Днес в 11:01
Публикации: 10264 / 1806
1. Да. И не само до 135 дни, а до края на болничните
2. С кого ще дели пророрционално? Само 4,8 от 1077. За нейна сметка
3. Не съм 100% сигурна. Май е както се осигурява. Погледнете приложението
4. Естествено, че не де подава, нали ще изпадне от осигуряване.
5. Не се подава. Стои си в осигуряване.
Погледнете и НООСЛБГРЧМЛ. В чл.1, ал 2 пише че осигуряването не де прекъсва докато получава обезщетение
За периода до 410ия ден се дължи по 4,8 от 1077 (или колкото е през годината). Ако продължи да си гледа детето до 2 г - пак толко ЗО.

ПП надявам се, че е осигурена за ОЗМ :)
#2 | Днес в 11:33
Много благодаря за бързия отговор!
Това с ОКД-то не ми беше ясно. Проспала съм го нормативното основание.
Горе-долу ми се изясни картинката.
И още един глупав въпрос: За времето на отпуск за отглеждане на дете се подава декл. 1, нали?
Не съм стигнала до там още, но да питам все пак :)
#3 | Днес в 11:35
Публикации: 10264 / 1806
Подава се. Нали има дни в осигуряване, ЗО...
#4 | Днес в 12:14
Ама разбира се :) !
Колко съм затъпяла в осигуряването покрай този напън с ГФО-тата.
Много благодаря!
Хубав уикенд!
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група