Здравейте всички
Малко ме е срам , но за първи път имам такъв случай и се оплетох като пате в кълчища. Два дни чета и ми се иска да се допитам до вас като коректив. Ето за какво става дума:
Свободна професия- адвокат. Предстои излизане в болничен поради бременност и раждане
Въпрос 1 : Декл 1 продължавам по ЕИК да я подавам до 135 ден и то през ЕИК, както до сега?
Въпрос 2: Дължат се здравни осигуровки 4,8% за дните в болничен в/у мин.осиг.доход, разпределен пропорционално ?
Въпрос 3: Болничният като се подава в НОИ, се подава пак по ЕИК или по ЕГН, защото лицето хем е свободна професия, хем е осигурител и се самоосигурява през ЕИК-а си. ?
Въпрос 4: За времето на 135-те дни болничен не следва да се подава ОКД 5 за прекъсване на дейността?
Въпрос 5: За остатъкът до 410 дни, в които се получава обезщетението за отглеждане на дете се подава ОКД-5 за прекъсване на дейността?
За периода на отглеждане на дете не се дължат здравни осигуровки?
Това синтезирано извадих от всичко, което прочетох.
Оплетох се, защото този СОЛ последно е имал болнични преди да им издадат служебно ЕИК през 2018-та и до тогава всичко си вървеше през ЕГН-то.
Дали греша някъде?

Благодаря предварително!