Авансово разпределен дивидент

Вчера в 11:38 192 4

Вчера в 11:38
Публикации: 147 / 8
Здравейте,
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест (ОПР и баланс в Делтата) или те не са помислили за новите фирми?
Случая е следния:
Фирма Х е новорегистрирано дружество от 2025г., съответно има печалба, СОЛ с личен труд и т.н., но освен личния труд СОЛ решава да разпредели и дивидент (не цялата сума от печалбата).
Протоколи, плащане по банка и т.н. - всичко до тук е ОК.
Но тъй като няма салдо по 122, разпределям директно 123/425
и тук започват едни грешки в ОПР и баланс. (В баланса излиза само печалба след приспаднат дивидент, а в ОПР правилна сума)
Както винаги в контактния център на Микроинвест няма връзка. Вариантите, които ми дават колежки са да ги дам на някоя разчетна сметка, която да закрия с 122 другата година (което за мен не е правилно, защото сега плащам данък на този дивидент и сега го разпределям) или да направя ръчно ОПР и баланс, което е страхотно, но като имам няколко такива фирми и ще трябва през 2027 също да коригирам данните за предходен период.
Та някой има ли други съвети и идеи или аз не правя нещо правилно?
#1 | Вчера в 11:47
Публикации: 12705 / 2445
Здравейте,
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест (ОПР и баланс в Делтата) или те не са помислили за новите фирми?
............
Но тъй като няма салдо по 122, разпределям директно 123/425
и тук започват едни грешки в ОПР и баланс. (В баланса излиза само печалба след приспаднат дивидент, а в ОПР правилна сума)

Не ми се е налагало нищо да настройвам и не бих казала, че от Микроинвест не са помислили по въпроса. Всичко, което описвате следва да си е точно така. В ОПР правилно си дава печалбата без да намалява сумата с авансовия дивидент, а в баланса си е правилно получено салдото по сметката. То и при попълване на отчетите в НСИ си има ред за балансова стойност на печалбата и авансов дивидент.
Авансов дивидент разпределям още от първата година, в която "позволиха" и няма проблеми с Микроинвест.

Та някой има ли други съвети и идеи или аз не правя нещо правилно?

Съветвам Ви да си работите и да не мислите, че има грешка в програмата или Вашата работа.
#2 | Вчера в 12:03
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест

Всъщност този някой, който е настроил правилно програмата си е самият Микроинвест.  :smile1:
#3 | Вчера в 12:14
Публикации: 147 / 8
Всъщност този някой, който е настроил правилно програмата си е самият Микроинвест.  :smile1:

Съгласна съм с Вас, но самия отчет ми дава следните грешки:
1. Счетоводния резултат по баланс и ОПР за такущата гофина не се равнява със сумата от 3 хил. лв.
2.  Общо собствен капитал за текущата година в баланс не се равнява със същия в ОСК със сумата от 3 хил. лв.
3. Текущата печалба в ОСК не се равнява със с печалбата посочена в ОПР със сумата от 3 хил лв.

Знам за реда в НСИ, би следвало и в микроинвест да го има, за да може настроиките на ОПР и баланс да работят правилно.
Варианта ми в момента е да си играя ръчно да правя ОПР и баланс защото Микроинвест не си вдигат телефоните, а техните представители в града ме карат да оставя сумата по разчетна сметка, която да закрия със 122 през 2026г.
#4 | Вчера в 12:17
Съгласна съм с Вас, но самия отчет ми дава следните грешки:
1. Счетоводния резултат по баланс и ОПР за такущата гофина не се равнява със сумата от 3 хил. лв.

В какъв смисъл не се равнява ? Дайте пример.

Знам за реда в НСИ, би следвало и в микроинвест да го има, за да може настроиките на ОПР и баланс да работят правилно.
Не разбирам защо ни е този ред и как настройките биха работили правилно ?
Ако в ОПР имате печалба 12000 и авансов дивидент 2000 то в баланс следва да има 10000. Така и действат настройките.

Или не разбирам точно питането ?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група