Авансово разпределен дивидент

Вчера в 11:38 410 9

Вчера в 11:38
Публикации: 147 / 8
Здравейте,
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест (ОПР и баланс в Делтата) или те не са помислили за новите фирми?
Случая е следния:
Фирма Х е новорегистрирано дружество от 2025г., съответно има печалба, СОЛ с личен труд и т.н., но освен личния труд СОЛ решава да разпредели и дивидент (не цялата сума от печалбата).
Протоколи, плащане по банка и т.н. - всичко до тук е ОК.
Но тъй като няма салдо по 122, разпределям директно 123/425
и тук започват едни грешки в ОПР и баланс. (В баланса излиза само печалба след приспаднат дивидент, а в ОПР правилна сума)
Както винаги в контактния център на Микроинвест няма връзка. Вариантите, които ми дават колежки са да ги дам на някоя разчетна сметка, която да закрия с 122 другата година (което за мен не е правилно, защото сега плащам данък на този дивидент и сега го разпределям) или да направя ръчно ОПР и баланс, което е страхотно, но като имам няколко такива фирми и ще трябва през 2027 също да коригирам данните за предходен период.
Та някой има ли други съвети и идеи или аз не правя нещо правилно?
#1 | Вчера в 11:47
Публикации: 12711 / 2445
Здравейте,
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест (ОПР и баланс в Делтата) или те не са помислили за новите фирми?
............
Но тъй като няма салдо по 122, разпределям директно 123/425
и тук започват едни грешки в ОПР и баланс. (В баланса излиза само печалба след приспаднат дивидент, а в ОПР правилна сума)

Не ми се е налагало нищо да настройвам и не бих казала, че от Микроинвест не са помислили по въпроса. Всичко, което описвате следва да си е точно така. В ОПР правилно си дава печалбата без да намалява сумата с авансовия дивидент, а в баланса си е правилно получено салдото по сметката. То и при попълване на отчетите в НСИ си има ред за балансова стойност на печалбата и авансов дивидент.
Авансов дивидент разпределям още от първата година, в която "позволиха" и няма проблеми с Микроинвест.

Та някой има ли други съвети и идеи или аз не правя нещо правилно?

Съветвам Ви да си работите и да не мислите, че има грешка в програмата или Вашата работа.
#2 | Вчера в 12:03
има ли някой настроил правилно авансово разпределен дивидент в микроинвест

Всъщност този някой, който е настроил правилно програмата си е самият Микроинвест.  :smile1:
#3 | Вчера в 12:14
Публикации: 147 / 8
Всъщност този някой, който е настроил правилно програмата си е самият Микроинвест.  :smile1:

Съгласна съм с Вас, но самия отчет ми дава следните грешки:
1. Счетоводния резултат по баланс и ОПР за такущата гофина не се равнява със сумата от 3 хил. лв.
2.  Общо собствен капитал за текущата година в баланс не се равнява със същия в ОСК със сумата от 3 хил. лв.
3. Текущата печалба в ОСК не се равнява със с печалбата посочена в ОПР със сумата от 3 хил лв.

Знам за реда в НСИ, би следвало и в микроинвест да го има, за да може настроиките на ОПР и баланс да работят правилно.
Варианта ми в момента е да си играя ръчно да правя ОПР и баланс защото Микроинвест не си вдигат телефоните, а техните представители в града ме карат да оставя сумата по разчетна сметка, която да закрия със 122 през 2026г.
#4 | Вчера в 12:17
Съгласна съм с Вас, но самия отчет ми дава следните грешки:
1. Счетоводния резултат по баланс и ОПР за такущата гофина не се равнява със сумата от 3 хил. лв.

В какъв смисъл не се равнява ? Дайте пример.

Знам за реда в НСИ, би следвало и в микроинвест да го има, за да може настроиките на ОПР и баланс да работят правилно.
Не разбирам защо ни е този ред и как настройките биха работили правилно ?
Ако в ОПР имате печалба 12000 и авансов дивидент 2000 то в баланс следва да има 10000. Така и действат настройките.

Или не разбирам точно питането ?
#5 | Днес в 08:50
Публикации: 2 / 0
Бих си начислила решението за дивидент 122/425. Оставям 122 с дебитно салдо. Точно в това намирам смисъла на понятието "авансово". Така още по-добре ще се види напр. че текущата печалба е по-голяма от разпределения дивидент. Ако пък е по-малка - логично на ОС да се вземе решение собствениците да върнат част от дивидента или да направят допълнителни вноски за покриване на "загубата". Не бих обръщала изобщо внимание на контролните събощения на Микроинвест щом генерира отчет. Важно е какво ще кажат догодина контролите на НСИ.
#6 | Днес в 09:30
Публикации: 838 / 118
Бих си начислила решението за дивидент 122/425. Оставям 122 с дебитно салдо. Точно в това намирам смисъла на понятието "авансово".

Виждате авансово в това да разпределите нещо, което го нямате от стари години ???
#7 | Днес в 14:27
Публикации: 2 / 0
Ами разпределя се "неразпределена печалба". Авансово - когато още не й се знае размера.
А размера ще се знае чак след операцията 123/122.
Да не би авансовото облагане на текущата печалба да е на нещо, което го има?
Все пак и не задължявам никого с мнението си.
#8 | Днес в 15:06
Публикации: 838 / 118
Да не би авансовото облагане на текущата печалба да е на нещо, което го има?

За разпределение на авансов дивидент има елементарни изисквания да се направи междинен отчет и на база резултата / макар прогнозен / да се плати.
А размера ще се знае чак след операцията 123/122.

Размерът ще се знае след 123/425  и приключване към 31.12.20..

#9 | Днес в 17:36
Публикации: 67 / 4
 Потърсете статия на г-н Христо Досев -Попълване на баланс на ЕООД с авансово разпределени дивиденти през 2022 г. 
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група