Въпрос за плащане на лева на доставчик като валута

05.01.2026, 18:44 848 13

05.01.2026, 18:44
Публикации: 25 / 2
През м.Януари. 2026г  получаваме 2 валути лв и евро - правим протокол колко лв и колко в евро получаваме  от клиента . Но как да да докажем, че Управителя на фирмата през този месец е платил в лв на доставчика? Нали трябва да има документ за всеки за всеки разход в лв вече като валута?
#1 | Вчера в 11:52
Публикации: 331 / 58
А пък ако управителят плати в лева, а му върнат рестото в евро? Това как се отразява?
#2 | Вчера в 12:06
Публикации: 4979 / 908
РКО, ПКО?
#3 | Вчера в 12:18
За РКО и ПКО е ясно, но касовия бон е в евро, а се плаща в лева. Трябва ли някакъв друг документ за доказване в каква валута е платено
#4 | Вчера в 12:26
Публикации: 719 / 145
Касовата бележка също е в две валути. За доказване в каква валута точно е платено РКО би трябвало да е достатъчен.
#5 | Вчера в 12:45
Публикации: 12849 / 2501
А пък ако управителят плати в лева

Принципно за междуфирмените разплащания няма опция за плащане в лева. Тя е само за населението в търговските обекти.
#6 | Вчера в 12:46
Публикации: 10596 / 1880
Много ми е интересно какви РКО и ПКО ще съставите в ситуацията: носят Ви две касови  бележки за по 5 евро и равностойността в левове. На нея не пише "платена сума" и "ресто". Вашият служител, който предварително е получил аванс от 200 лв, казва (не доказва!), че и двата пъти е платил с банкноти по 100 лв и са му върнали ресто в евро. Дава Ви отчет за аванса и връща в касата около 90 евро.
Вие лично сте му дали аванса и знаете, че сте му дали 10 банкноти по 10 лв, но не сте направили опис на парите.
Доколко в случая РКО и ПКО са надеждни документи за "превалутирането"?

ПП Не ми се мисли при десетина подобни "покупки" дневно какво писане на ордери ще падне :)
#7 | Вчера в 13:20
Публикации: 331 / 58
Принципно за междуфирмените разплащания няма опция за плащане в лева. Тя е само за населението в търговските обекти.

Това ме изненада. Бихте ли споделили от кой нормативен акт следва? Ние работим само с юридически лица и от началото н годината се юрнаха да плащат в лева в брой. Съответно приемаме сумите до 31/01 без възражение. Не ми е попадал нормативен акт, който да задължава разплащанията в брой м/у юридически лица да се извършват само в евро.
#8 | Вчера в 13:42
Публикации: 4979 / 908
Много ми е интересно ....
По спомен, някъде беше написано, че фирмите организират касовото отчитане на лев-евро по вътрешни правила и е важно в края на деня сумата на левовете, преизчислени в евро и на наличното еврото да съвпада със счетоводните данни.
Колко са надеждни документи РКО и ПКО за "превалутирането" - колкото и да не са първичен документ, има някакви подписи на тях, които май и съдилищата приемат. Все пак има някакви реални сделки и реално движение на пари, което може да официализира превалутирането в някаква степен, но тези, които нямат, и които имат кухи левови каси... :hmmm:

#9 | Вчера в 15:05
Публикации: 12849 / 2501
Това ме изненада. Бихте ли споделили от кой нормативен акт следва? Ние работим само с юридически лица и от началото н годината се юрнаха да плащат в лева в брой. Съответно приемаме сумите до 31/01 без възражение. Не ми е попадал нормативен акт, който да задължава разплащанията в брой м/у юридически лица да се извършват само в евро.

Вижте Закона за въвеждане на еврото и по-специално чл.25. След това в Допълнителните разпоредби вижте определенията за потребител и търговец. Имаше и дискусии по въпроса в професионалната общност мисля, погледнете. Аз така го разчитам.
#10 | Вчера в 16:00
Публикации: 165 / 6
 Ние работим само с юридически лица и от началото на годината се юрнаха да плащат в лева в брой. Съответно приемаме сумите до 31/01 без възражение.
И при нас аналогична ситуацията. Собствениците казаха, че им е важно клиентите да си плащат.
#11 | Вчера в 16:43
Публикации: 12 / 3
Г. Николов -д-р по икономика, д.е.с. , регистриран одитор през декември дава и обяснява пример, в който фирма прави покупка на стоки и материали и плаща в лв. ...

Публикацията е в рубрика въпроси отговори относно еврото.
Дали е прав... :hmmm:

Наши клиенти също плащат предимно в лв.
#12 | Вчера в 18:19
Може ли да ми пратете линк за тази публикация
#13 | Днес в 08:40
Публикации: 12 / 3
Може ли да ми пратете линк за тази публикация
Изтеглила съм я , но не помня от къде . Ше опитам да пикача  файла...
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група