Здравейте!
Може ли малко съдействие... На 01.05.26г е закупена сграда на 2 етажа, от тогава се и използва, също тече и ремонт в нея, основно на 1-ви етаж, имам затруднение с правилното разпределяне и припознаване на разходите.
Разходите ги натрупвам в 613 сметка.
Ремонта се състои в изграждане на нов под (върху стария), стени и тавани - гипсокартон, шпакловане, боядисване, подмяна на цялата ел.инсталация, подмяна на ВИК тръби, ремонт на покрив, смяна на дограма, нови стени/прегради, врати, нова фасада(конструкция с изолация). Изграждане на паркинг пред и зад сградата, изграждане на зелен кът около сградата (трева,напоителна,цветя..)
Малко ми е трудно да следвам общото правилно за разходи за текущ ремонт (като боядисване, подмяна на под и такива), защото фактурите са много и разнообразни, един материал може да бъде използван и за текущ ремонт и за подобрение....
Амортизацията на сградата мога да започна да я амортизирам още от закупуването и щом се използва?
Натрупаните стр.материали и услуги за труд в 613-та сметка, кога е най-редно да се приключи, (всеки ден от деня на закупуването до днес има различни фактури във връзка с ремонта), смята, се че до 31.10 ще се приключи с ремонта и аз мислех, че тогава е най-правилно да се повиши стойността на сградата с направените ремонти до този момент. В последствие се очакват още ремонти но по-дребни и вероятно ще са тип освежаване - шпакловка, боя..
Проблем ли е всички ремонтни разходи (дограма,врати,под,стени,фасада-излолация и подобни) в 613 да се признаят като подобрение и да се завиши стойността на актива?
Също мисля, че новите паркинги трябва да са като отделен ДМА, а озеленяване къде е правилно да се зачисли?
Благодаря предварително!