Собственик и управител на ЕООД, свободна професия и трудов договор

14.08.2013, 07:27 66245 48

#20 | 14.08.2013, 07:27
Публикации: 11934 / 2174
 :wave:
Аз напълно подкрепям предложеното от Ирена ! Копирам тука част от запитването на Дея, която част е повече от озадачаваща - имам пред вид мнението на институциите по въпроса.

" Условието е точно такова-да се самонаемем! ....................... Не признават, самоусигуряване, говорим за самонаемане! "

Как ще стане тази магия един собственик на ЕООД да се самонаеме без да се самоосигурява ............Изглежда , както пише и Ирена , се задават нови форми на осигуряване .
#21 | 14.08.2013, 10:01
Публикации: 3326 / 256
 ............Изглежда , както пише и Ирена , се задават нови форми на осигуряване .

 :thumbup:
Които само те си знаят. :blink:
#22 | 14.08.2013, 11:56
Публикации: 9299 / 1558
И аз подкрепям Ирена. Крайно време е държавните институции да прилагат законите така, както изискват да ги прилагат простосмълтните данъкоплатци и осигуровкоплатци хубава дума се получи :)

И нека най-после се регламентира това "самонаемане" - личен труд ли ще е, СОЛ ли ще е, накакво друго осигуряване под/над МОД ли ще е ... Щото поне на мен не ми е ясно как става "самонаемане" без самоосигуряване и как собственика на капитала на ЕООД може да сключи трудов договор със себе си. За проблемите - виж Ваня Чалъкова Отговор #19 -: Вчера в 22:15
От друга страна - при трудовия договор имаме НАЕМАНЕ на работник, а не самонаемане...
Дея, обърни се към тези с нестандартните /да не кажа незаконни/ изисквания да ти изяснят как точно да постъпиш. После информирай и нас. Да си знаем за в бъдеще.
#23 | 15.08.2013, 16:58
Публикации: 10 / 0
Аз наистина стигнах до извода, че трябва да е ДУК явно, защото и от НАП разбира се ми казаха същото нещо. Не, не съм готова да споря с институциите и явно ще направя това, което казват, че трябва. Тъжното е, че наистина и с адвокат се консултирах и нямат законово основание за това разграничение между ЕООД и ООД, нито по Търговския закон, нито по Закона за СО, нито по Кодекса за труда, или поне никой не може да намери такъв поднормативен документ подобен, питах ги в НАП- разполагат само с вътрешно-ведомствени инструкции по въпроса, доколкото разбрах (вкл. гореспоменатото писмо), разбира се не мога да се ангажирам, че всичко съм разбрала, ... разбира се те много се ядосаха!  :smile1:
За съжаление исках да се наема на трудов договор за да ми тече стаж по специалността, а сега няма да може, но поне ще съм само с една дължима осигуровка ... засега!  :wink1:
Извинявам се на всички, които съм засегнала, с това че спорих, и то с хора, които се опитваха да ме посъветват рационално, но ми беше дошло просто в повече от БГ законови главоблъсканици в този ден!  Благодаря на всички!   Приятен ден!
#24 | 15.08.2013, 17:33
Публикации: 10 / 0
По въпроса с програмите към ОП РЧР, имаше отговор на подобен въпрос в сайта на агенцията: "Самонаемането е на трудово правоотношение или отношение приравнено с трудовото", което е ДУК, така че явно са го предвидили и за ЕООД ще е ДУК, но все пак е най-добре тези неща да се поставят като въпрос и да се уточнят при сключване на Договора между Бенефициента и Договарящия орган, за да няма изненади!
#25 | 15.08.2013, 21:20
Публикации: 3326 / 256
Това е, че при ДУК задължително длъжността е Управител и Вие трябва да упражнявате само тази длъжност. Стажът по ДУК се удостоверява с УП-3. Това "самонаемане" на каква длъжност трябва да е?
#26 | 17.10.2013, 17:57
Публикации: 18 / 2
А как ще се само наеме ЕТ по тази програма ?
#27 | 18.10.2013, 09:43
Публикации: 3326 / 256
ЕТ няма как да се назначи сам. Собственика задължително трябва да се осигурява или СОЛ или ДУК.
#28 | 22.02.2014, 18:00
pierrot
Колеги (по икономическо-образователен или бизнесменски белег :) ), добър ден.

Има една прочута пиеса, казва се "От ума си тегли" от Грибоедов, където финалният монолог на главния герой - интелигентен млад човек, влюбен в глупачка, дъщеря на богаташ и простак - започва така:

Уж слушам, не разбирам туй, що става.
Все чакам някой да ми обяснява.
А мислите ми се въртят в главата.
Глупец аз, от кого очаквал съм отплата!

Та и аз ви чета тук и уж всичко разбирам, но пак не знам как да изляза от положението при мен.

Уж всичко е наред. Преди време моето ЕООД, отдавна регистрирано ей така, да има, купи предприятието на моето ЕТ. Все ми се караха и приятели, и данъчни даже (много мили хора), защо държа и двете и аз им отговарях, че от немукаетлък да си опростя работата. Опростих я. Сега моето ЕООД работи абсолютно същото, името същото, адресът същият, собственикът същият, че и банковата ми сметка същата даже, пак мили хора от банката, където съм от 1990 г., ми я прехвърлиха, да има традиция, при нашите условия това е като на Запад да имаш тристагодишна фирма :) Само не подавам двойни документи през годината, едните от които нулеви. И преди бях самоосигуряващ се, и сега също, само смених, че вече няма да е през ЕТ, а през ЕООД.

Дотук добре. Нито съм се занимавал с двойно осигуряване, дето се разшумя по едно време, нито някой ми е искал нещо повече. Трябва някой ден да си заверя и книжката. Осигурявам се с Д5, за да не се занимавам през годината, и на следващата година подавам само една Д6 с 13-и месец, където пише същото. Моята счетоводителка все напира да подавам Д1 и Д6 всеки месец, а аз все се опъвам, понеже трябва аз да ги подавам, защото на нея не й се занимава. От мен научи, че изобщо съществува Д5.

Хубаво, но ме е налегнала една мисъл, че някога, не предстои непосредствено, ще имам малка пенсия. Сигурно ще продължа да работя, но за всяка евентуалност нека има нещо по-прилично, колкото за цигари и бяло сухо. И тук се появява проблемът: нямам как да се осигурявам на повече, поне аз не виждам. Мислих, изплащам си сам авторски права, законно (дето вече му викат легално), мои са, притежавам ги и ги използвам в работата на дружеството си, добре, но върху тях не се дължат осигуровки, за да си вдигна осигуряването. Значи трябва нещо друго. И си мислех, че съм измислил: ще си плащам и като управител, какъвто съм посочен и по партидата на дружеството в ТР. Данъчна измама няма никаква, ако се погледне икономически - и от печалбата плащам 10% данък, и като прехвърля парите като заплащане за работата ми като управляващ дружеството, пак ще плащам 10% ДОД, но след осигуряването, което иначе би било за сметка на дружеството, ако управителят е друг (което при мен никога няма да стане).

И аз мисля, че е смехотворно да се назнача на трудов договор, после сам да си се карам, да си правя забележки, да се наказвам и да се уволнявам дисциплинарно. Аз и сега го правя, но това е личен и художествен въпрос, а не административен :) После се сетих, че има и граждански договори за тази работа, което дори е по-добре - няма ведомости, няма по сто платежни и декларации всеки месец. Ще си плащам веднъж годишно и ще пестя (да бе, верно). Но пак същото - трябва да го сключа с мене си. Правеше се, командировал съм днес себе си в Германия, за да ми издадат виза за утре, но договор? От друга страна пък вярно, на предприятето съм собственик и най-главен ръководител, който решава всичко, а отделно съм си и частно лице, което работи. Двуличен един такъв :)

Питах моя адвокат по авторски права, той ми каза, не разбирам, питай някой по търговско право. Намерих един приятел, малко захлупен, той ми каза: "Да бе, как да не може, може. Имам доста клиенти, които така работят." Прати ми и договора, който използва като шаблон. И там същото - трябва сам да се контролирам и да се наказвам.

Всъщност, излиза, че искам обратното на това, което искат другите - да се осигурявам на повече, но не виждам как.

Някъде прочетох и че тези допълнителни доходи в трудовата книжка не се заверявали заедно с другите, като самоосигуряващо се лице, но участвали за пенсия, защото ги имали в базата им с данни, и също така съществували доказателства, че има плащания на тези осигуровки. Ами ако гръмне базата им с данни?

Другаде пък прочетох, че това, което казват - "избран осигурителен доход" - после трябвало да се докаже като реален, иначе пак не признавали осигуровките. Ами нямам, предприятието има, но аз нямам, не съм разпределял печалба. Пък и да бях, върху дивидентите също не се дължат осигуровки. Затова се осигурявам на минимума.

Моля, дайте акъл малко:

1. Как да си плащам, за да има на какво да се осигурявам?
2. Като собственикът е най-отгоре и няма управител на някакъв договор, кой да го назначи като някакъв, след като той сключва договорите?
#29 | 22.02.2014, 18:25
pierrot
Пардон, не да го назначи, а да сключи граждански договор с него. Може ли в случая аз със себе си и да се определя за управител срещу заплащане - някаква сума, платима на някакъв период, както е най-удобно?

Макар че този договор - ДУ - е един такъв никакъв, нито е съвсем граждански, защото е определен като трудово правоотношение, нито е трудов. От друга страна, като погледнеш, всеки договор с някой, който да свърши нещо срещу заплащане, е трудово правоотношение, защото има някакъв труд в него. Терминологията у нас е като всичко останало - пълна бъркотия.
#30 | 22.02.2014, 20:03
pierrot
Благодаря, мисля, че си го изясних. Макар също да не харесвам тона "аз и само аз винаги съм прав" (нищо че и аз и само аз винаги съм прав :) ), мисля, че antonianikolova ще излезе права, и не защото е права или не, а по простата практическа причина, че няма кой друг да се подпише като работодател или възложител по договора.

Ето тук едно мнение на юрист:

http://magazine.askana.com/ver_05/article.php?art_id=271

В чл. 147, ал. 3 от ТЗ пише същото, но малко по-общо:

УПРАВЛЕНИЕ НА ЕДНОЛИЧНО ООД
Чл. 147.
...
(3) (Нова - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Договорите между едноличния собственик и дружеството, когато то се представлява от него, се сключват в писмена форма.

Значи просто трябва да взема един договор, да го сведа до 3-4 точки, като махна смешните неща, с които се заплашвам, и да сключа т. нар. от вас, счетоводните хора, ДУК или ДУ. По-нататък следва: в началото на годината Д5 върху минимума, после плащане по този договор и следващата година до 30 април - Д6 със СОЛ+ДУ, колкото там излезе, и доплащане на осигуровки.

Моля, поправете ме, ако някъде бъркам. И също, на каква сума ще ми бъде заверена трудовата книжка, ако някой вече има опит?
#31 | 22.02.2014, 20:16
Публикации: 9299 / 1558
Тъй като ме мързи да прочета цялата Ви тирада и не мога да разбера какво точно Ви интарасува:
1. Трудовата Ви книжка няма да бъде заверена нито за дейността Ви като СОЛ, нито за дейността Ви по ДУ. Ако сте СОЛ  - за дохода и стажа като СОЛ, ще Ви бъде заверена осигурителна книжка. Ако работите по ДУ - при нужда /болнични, пенсиониране и т.н./ се вземат данните от персоналния регистър.
2. Ако работите по ДУ, няма да мине само с в началото на годината Д5 върху минимума, после плащане по този договор и следващата година до 30 април - Д6 със СОЛ+ДУ, колкото там излезе, и доплащане на осигуровки. По ДУ дължите осигуровки върху възнаграждението, но не по-малко от МОД за управител според вида дейност и ежемесечно се подават Д1 и Д6.

#32 | 22.02.2014, 20:28
pierrot
И мен ме мързи да се чета пак, а вас като ви мързи, не ми отговаряйте, няма да се обидя. Иначе и аз нищо не разбрах. Защо всички изведнъж станаха някакви грубияни, животът ли нещо...

Ако по погрешка съм написал трудова, извинете, трябвало е да напиша осигурителна книжка, все пак съм образован, имам завършен 7-и клас :)

Не разбирам защо по ДУ трябва да подавам Д1 и Д6 всеки месец, ако ще си плащам веднъж годишно сума, която ще определя според резултатите. Или и за вас Д5 е някаква екзотика? Винаги е имало Д5 за СОЛ, но хората не го използват, защото в началото на годината не винаги имат пари, които да внесат авансово. А като има авансови вноски, има и МОД, следователно през годината може да се мине, а не не може.

Но щом ви мързи, не искам аз да съм този, който да ви прекъсва мусенето.
#33 | 22.02.2014, 20:40
Публикации: 9299 / 1558
Не съм коментирала Д5 :) Няма да коментирам и осигуряването като СОЛ. Просто нещата, приложими за СОЛ не са приложими при ДУ.
Проблемът Ви е в тълкуването на ДУ. По ДУ се определя месечно възнаграждение. Обикновено това е твърда сума, но не пречи възнаграждението да е обвързано с резултатите. Осигуряването по ДУ е месечно и е аналогично /да не кажа същото/ като осигуряването по трудов договор - и като изисквания за минимален осигурителен праг, и като осигурителни рискове, и като проценти, и като разпределение на сумите между възложител и изпълнител, и като подаване на данни в персоналния регистър.
Най-добре седнете със счетоводителя си на по бира или нещо по-твърдо и бавно  с примери изяснете особеностите при различните начини на осигуряване.
#34 | 22.02.2014, 20:52
pierrot
Въпросът, след като вече си изясних, че мога да сключа договор за ДУ, е, че ми се иска по-гъвкав вариант. Иначе са малко счетоводителите, с които може да се пие поетично по духовните въпроси.

1. Мога да не определям точно месечно възнаграждение, а "според нещо", примерно резултатите, баланса, условията или някаква друга дума.

2. Мога да определя друг период на плащане: "на тримесечие, шестмесечие или с друга периодичност, удобна и за двете страни". Досега никой не ми е направил въпрос защо плащам веднъж годишно по други договори. Защо точно по моя да има.

Но щом ви мързи...
#35 | 22.02.2014, 21:13
Публикации: 9299 / 1558
Можеш да си определиш каквито искаш периоди на плащане по ДУ, но си задължен да правиш месечни вноски върху минималния осиг.доход за управител.
Досега никой не ми е направил въпрос защо плащам веднъж , но до сега не си се осигурявал нито по ДУ, нито по ТД, нали :)
Никой не те ограничава да плащаш на веднъж - предварително или в последствие с лихвите, но имаш задължение за ежемесечно деклариране.
За да не бъда голословна - погледни КСО, чл. 4, ал.1, т.7, чл.6, ал.3 и чл.7, ал.1. Може да погледнеш и наредбата за подаване на данни в персоналния регистър.

ПП Осигуряването по ДУ е скъпо удоволствие. Не съм сигурна, че доводът: "По-висока пенсия някога" си заслужава по-високите разходи днес.

Ако все пак мислиш за пенсия, по добре се ориентирай към някакъв вид доброволно пенсионно осигуряване. Или някаква застраховка.... Или си пази паричките за старини.
#36 | 22.02.2014, 21:38
pierrot
И аз не съм сигурен и не смятам да живея само от тази пенсия, още повече че държавата върви към явен фалит и може просто да няма от кого или от къде да вземат пари, за да ми я платят. Освен да кажат на циганите: работете, защото pierrot има високи нужди :)

Всяко пенсионно дружество също може да фалира (на семейна приятелка в Швейцария (!) и фалираха две и остана на никакви пари), ако не го ограбят преди това.

От цитираните членове, които и аз съм чел, малко спъва само чл. 7, иначе пише "начислени". Като не си начислил, няма на какво да плащаш.

В понеделник с петицата ще разпитам в НАП, там са добри хора, може да подскажат нещо. Ще търся вариант ДУ да допълни някак СОЛ, но не знам дали и как може. В крайна сметка пък може да се назнача и като метач (или нещо друго) на 15 000 лева годишна заплата и да се моля да не се разчуе, защото всеки ще иска да е метач при мен :) Метачът не е ДУК, дори граф не е, и хоп, месечното го нема :)

П. П. Виждаш ли, тебе те мързи, а испанците са казали: "Езикът е, за да се говори." Ето я идеята. Искам само основание за по-високи осигуровки по удобен начин с малко формуляри. Никой не е казал ДУ. И без това съм управител. Може просто да е друго наименование. Благодаря, че ме ядоса, за да се сетя. Подарявам ти го и ти да го използваш, без да ми плащаш авторски права :) - просто управителят се нарича другояче, и си готов.
#37 | 22.02.2014, 21:44
Публикации: 9299 / 1558
Абе баш при метача има месечно :) Щото има работно място и може да е само по трудов договор.
Ако при една проверка от ИТ хванат метач без трудов договор могат да те освободят от една сумичка между 1500 и 15000 лв. И то не годишно, а еднократно :)
#38 | 22.02.2014, 21:50
pierrot
Тогава редактор, координатор, нещо такова. На, нъцки, редакторът пък изобщо няма работно място, важен е само мозъкът, може да си го разнася навсякъде. Има възможности, но трябва да питам кое най става :)
#39 | 23.02.2014, 00:26
pierrot
Мерси, въпросът, както винаги, е решен много лесно от самите държавни хора, и то в интерес на самоосигуряващите се. Ей го е: http://www.noi.bg/benefits/insurance/1913-singlel Това е счетоводителят: "без нас не може", "нашата работа е творческа", "като искаш евтино, направи си го сам, да видим до къде ще го докараш", и ти, мир да има, викаш, добре бе, добре. Само дето трябва да им го проучиш, да им го сдъвчеш и да им кажеш: айде сега го напиши и не ме зяпай. Е, ако си възпитан, може и да не си толкова брутален :)

И на antonianikolova по-горе сте й се озъбили погрешно, че и да ходи в чужбина като некадърна сте я пратили. А другите се радват. Не е вярно, че не може да се назначи сама. Може, и дори е написано в закона с те толкави букви. Показал съм кой точно е законът и членът, също и юридическо мнение. Министърът мислел. Мислител. Спиноза.

Довиждане.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група