Здравейте!
Имам следния проблем...
...сега искам да си използвам платения отпуск за периода от 04.09.2011г. до 15.08.2014г., но работодателя се дърпа и нежелае да ми го даде...твърди, че ми е направил услуга като не ме е изгонил от работа,тъй като според него съм нямала 3 работни месеца...аз до момента си плащам всеки месец осигуровки...
Малко объркано обясняваш... Какво значи това:
съм нямала 3 работни месеца и каква връзка има с правото на ползване на отпуск? При положение, че сте била в майчинство?!? Изискванията за ползване на болнични, майчинство и отпуск са:
- минимум 6 месеца осиг.стаж с осигуровки за болнични, за да можете да получите обезщенетие за болничен
- минимум 12 месеца осиг.стаж с осигуровки за болнични, за да можете да получите майчинство
- минимум 8 месеца трудов стаж, за да имате право реално да ползвате отпуск. Само да напомня, че времето по трудов договор, прекарано в болнични и майчинство, се зачита за трудов стаж.
Извод: Не може да нямате право на отпуск. Работодателят има право да не разреши ползването му с този момент.
Замислям се върху това:
ми е направил услуга - ако наистина сте била назначена на ТД само за да ползвате майчинството, то помислете за коректността на действията си. Все пак платения отпуск е свързан с разходи за работодателя, които той едва ли е склонен да направи само заради хубавите Ви очи.
....
аз до момента си плащам всеки месец осигуровки - какви осигуровки? Нали сте в майчинство? Има само здравна осигуровка и тя трябва да е за сметка на работодателя.
Фактът, че сама си "плащате осигуровките"
/не казвайте това никъде, защото е незаконно и веднага ще Ви нрочат за крадла!/ също ме навежда на мисълта за услуга...
Помислете си и се разберете със шефа. Това е най-доброто решение.