В служебната бележка следва да бъде посочена брутната сума на дохода независимо, че е посочено – облагаемият доход. Предвижда се да има пояснение съм сметката за изплатени суми за 2014г. със забележка, че на редове 1 и 4 се посочва размера на дохода подлежащ на облагане, но по настояще бележката остава в този вид.
С Уважение,
Г.Иванова
Информационен център
Национална агенция за приходите
Информационен телефон на НАП - 0700 18 700
Електронна поща: infocenter@nra.bg
Тоест да сме посочвали едно независимо, че пишело друго ...
Аз не виждам никакъв смисъл от това чрез ново Указание от НАП сега да ни убеждават, че за целите на Служебната бележка думата "облагаем" всъщност означавала "придобит", като от ЗДДФЛ - законът, който регламентира въпросната служебна бележка е ясно, че за случаите, за които въобще се издава тази служебна бележка няма как придобит доход да е равен на облагаем доход, като има НПР.
В чл. 29, ал. 1 и чл. 31, ал. 1 изрично е определено какво е облагаем доход
при точно тези дейности, за които се издава тази служебна бележка. "
Облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като
придобитият доход се намалява с разходи за дейността" и "
Облагаемият доход от наем или от друго възмездно предоставяне за ползване на движимо или недвижимо имущество се определя, като
придобитият доход се намалява с 10 на сто разходи".
Защо просто не сменят една дума в бланката на служебната бележа, а именно вместо "облагаем" да стане на "придобит" и всички да си отдъхнем? Иначе изпадаме в супер непрофесионално състояние, в бланката с думи прости да пише едно, но ние да попълваме друго, и ако попита някои "Защо, като в ЗДДФЛ облагем доход е придобития доход минус НПР, вие тука ми попълвате придобит, а пише облагаем?", то ние всеки път да трябва да реферираме към някакво Указание на НАП.
Сгрешили - сгрешили, просто подменят бланката, утвърждават нов образец и готово. Както и да е. Ще попълваме каквото напишат в новото указание, колкото и нелепо да е то.
А СИС 2014 все още няма на сайта на НАП. Хората звънят в офиса и питат защо не е актуализирана СИС за 2014 на сайта КиК Инфо и на всеки поотделно обясняваме, че НАП още не са излезни с бланка. Те ни викат: ама ние имаме да плащаме на лица, какво да правим? Не ми се иска аз да пипна бланката от 2013 и да я адаптирам за 2014, защото утре НАП ще излязат с коренно различна бланка и издадените какво ще ги правим ... лудница.