Здравейте,
видях че има коментари по темата и ги прочетох. За първи път ще правя отписване и ви моля за съвет.
Фирмата ни има доставчик "Х" към когото има непокрити фактури от 2004 година насам. До момента тези фактури не са отразявани като отписани по давност от предишният счетоводител. Към момента, обаче, собственика реши, че иска да ги погася.
Същата фирма "Х", през годините от 2004г насам ни е била и клиент, съответно не е платила всички фактури към нас. Тук, обаче, собственика не иска да отписваме вземанията си.
Въпросите ми са;
1. Ако отпиша задълженията ни към доставчика би следвало да отпиша и вземанията му. Не мога да отпиша само вземанията нали?
2. При отписване на задълженията би следвало да се ръководя от чл.46 от ЗКПО. Тогава съгласно ал.1 т.1 от чл. 46 на ЗКПО бих могла да взема статията Дт 401 / Кт 709 и да посоча сумата на фактурите, които са неплатени и издадени през 2008г. По този начин ще увелича печалбата на фирмата и ще си платим данъка. Сумата, посочена в 709-та сметка за неплатените фактури от 2008г не би следвало да я отразявам в декларацията, нали?
3. При отписване на задълженията ни към доставчика по фактурите преди 2008г, обаче, съвсем се обърках как да ги отпиша.
Ще съм благодарна за съвети, защото работя сама с тази фирма и собственика ме притиска със срокове и се притеснявам да не объркам нещо.