Отсрочен данъчен актив

05.02.2014, 16:40 2846 1
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) този раздел.

05.02.2014, 16:40
Публикации: 4 / 0
Здравейте! Надявам се намеря отговор тук на поставения от мен въпрос или поне да дискутираме проблема. Става дума за следното: в продължение на 5 години аз отчитам отсрочен данъчен актив от непризнати лихви за данъчни цели и загуби. За да го правя това е било ясно, че има вероятност да се реализират печалби и тогава бих имала обратно проявление на т.нар. намаляема данъчна разлика, но уви вече на шестата година е ясно, че няма обстоятелства за генериране на печалба. В случая какво става с този отсрочен актив, когато не изпълнявам условията за обратно проявление?
#1 | 05.02.2014, 18:31
Публикации: 6307 / 1018
Ако се прецени, че в следващите години няма да се отчете данъчна печалба или тя ще бъде в недостатъчен размер, може да не се отчита отсрочен данъчен актив по намаляемите временни разлики. В текущата година с тях ще се увеличи финансовия резултат при преобразуването и на практика те ще се превърнат в постоянни разлики.

По въпроса в СС-12 се казва следното:

               7.5. Промяната в сумата на активите и пасивите по отсрочени данъци се отразява като увеличение/намаление на счетоводната печалба/загуба за текущия период, включително и промени, произтичащи от промяна в данъчните ставки, данъчното законодателство или очаквания начин на възстановяване на актива или уреждане на пасива.
В момента тук са: 0 Потребители и 1 Гост
Пълен достъп в КиК Инфо
За 7,99 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
група с над 25 000 членове