1. Вие, като фирма имате сключени договори за наем с фл. На основание на договор си превеждате към тях договорен наем, като удържате 10% данък и този данък го декларирате с декл по чл55 и другата година в 73/1/. Превеждате го към НАП.
Наем е разход за вас/фирмата/
2. Сключили сте договор с Booking. Сумите от клиентите /туристи/ ги получавате по вашата разплащателна сметка. Те са приход за вас.Booking в началото на следващ месец ви издават фактура за тяхната комисионна и вие им превеждате сумата определена в нея. Правите протокол по чл117 и го декларирате в дневници по ЗДДС . Комисионната им е разход за вас/фирмата/
3. Регистрите на туристите и декларациите към общините си ги изготвяте и подавате в сроковете определени в закон. Плащате си туристически данък
4. Регистрирате в НАП /от booking/ ще ви дадат необходимата информация -пр,32
С две думи: вие извършвате туристическата услуга след като имате договори за наем с фл. Те са само наемодатели и си получават определен наем, съгл. договор сключен с вас,но всичко според мен се прави от вас, като юридическо лице /фирма/
Дано да съм ви била полезна
411/703,4532 -за отчитане на приход
503/411 -получени преводи
602/401,4541-по договор наем и данък наем 10%
401/503-плащане на чистата сума за наем/без удържан данък/
4541/503-превод на данък
602/401-комисионна booking по фактурата им/не се посочва в дневници ддс/ , протокол чл117,
посочвате в двата дневника/4531/4532 с ддс
401/503-плащане на booking
туристически данък-например 606/459 и 459/503
така го правя аз, вие си решете...