Заем отчетен от НАП като дивидент

Днес в 10:59 286 3

Днес в 10:59
Публикации: 8 / 0
Здравейте, имам следния казус.
Физическо лице купува два имота. След време взема заем от фирмата, като залага имотите като обезпечение с предварителен договор за покупко - продажба. Взети са счетоводни операции за първия имот 152 / 501 (като е изплатен в брой с РКО съгласно закона за плащанията в брой), за другия имот операцията е 207 / 493 и 493 / 501. Минаваме проверка от нап и всичко е както трябва. Преди месец имахме друга проверка във, която данъчната не признава договорите както и имотите и излиза със становище, че това е разпределен дивидент и ги облага с данък.
Въпросът ми е как счетоводно ще стане отписването на имотите и прехвърлянето на стойността им като разпределен дивидент, какви операции трябва да се вземат?  :hmmm: Само да вметка, че фирмата не е на печалба и няма печалба от минали години.
Благодаря предварително!
#1 | Днес в 14:20
Публикации: 5 / 1
А защо в счетоводните записи за втория имот сте вкарали сметка 493? Защо не взехте операциите като за първия? Зависи и какво пише в протоколите от ОС, с които е взето решение за отпускане на сумите.
#2 | Днес в 15:04
Публикации: 8 / 0
А защо в счетоводните записи за втория имот сте вкарали сметка 493? Защо не взехте операциите като за първия? Зависи и какво пише в протоколите от ОС, с които е взето решение за отпускане на сумите.

Не съм се уточнила извинявам се, втория имот не го продава на фирмата, а взема заем от фирмата, като прави ипотека на имота, затова е взета 493. ЕООД-то дава заем на физическото лице и има сключен договор за заем срещу ипотека.
#3 | Днес в 15:49
Публикации: 5 / 1
В такъв случай трябваше да отразите заема в сметка 159 - Други заеми и дългове или в 262-Дългосрочни вземания и предоставени заеми на нефинансови предприятия и други клиенти, а не по 493 - разчети със собственици. Може би затова проверяващата иска да го отчетете като разпределен дивидент. Имате ли договор за заем между фирмата и физическото лице?
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група