много моля да ми отговорите на въпроса вариант 2.-аз съм физическо лице и отдавам апартамент по даем на друго физическо лице като за 2012г сум внасяла съгласно закона 3 авансови вноски за полученият доход от наем -съответно в срока до 15.04.15.до 15.07.до15.10.2012г,сега трябва ли и аз да подавам тази нова декларация по чл55 и в какви срокове
,авансовите ми вноски по пар.111213 за доходи от наем как ще се обвържат В тази нова ЕДИННА СМЕТКА за плащане -няма ли да висят КАТО необвързани-надвнесени през 2013г
а за полученият наем през месец декември 2012г кога ще подавам декларация
За полученият наем през м. 12 не сте длъжни да подавате декларация. Вие сте придобили дохода по действалия към 31.12.2012 г. ЗДДФЛ, където е указано, че за доходи, придобити пред четвърто тримесечие не дължите авансов данък:
Скрит текст :
Чл. 67. (1) Когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, данъкът по чл. 43, 44 и 46 се внася от лицето, придобило дохода, до 15-о число на месеца, следващ тримесечието на придобиване на дохода.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 106 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Не се внася авансов данък по чл. 43, ал. 6 и чл. 44 за доходи, придобити през четвъртото тримесечие на данъчната година.
За м. декември вноските Ви ще се обвържат с ГДД по чл. 50. Срокът и на внасяне на данъка и за подаване на декларацията е 30-ти април.
А вече от тази година ще подавате декл. по чл. 55, на основание ал. 2 от същия:
Скрит текст :
чл. 55. (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2012 г., в сила от 01.01.2013 г.) (1) Предприятията и самоосигуряващите се лица - плат-ци на доходи, задължени да удържат и внасят данъци по реда на този закон, подават декларация по образец за дължи-мите данъци.
(2) Когато платецът на дохода не е предприятие или самоосигуряващо се лице, декларацията по ал. 1 се подава от лицето, придобило дохода.