Не сте ми разбрали въпроса явно. Всичко, което сте написала, е така. Цитирах чл. 43 от ЗДДФЛ, в който се казва : "Лице, придобило доход от стопанска дейност по чл. 29 дължи авансово данък върху разликата между облагаемия доход и вноските, които самоосигуряващото се лице е задължено да прави за своя сметка за месеците на тримесечието, през което е придобит облагаемият доход"
Ако облагаемият доход от друга стоп. дейност по чл. 29 е 300лв, а осигуровките на самоосигуряващото се лице за тримесечието е 108,36лв х 3 = 325,08лв, то излиза, че не се дължи данък, защото 300 - 325,08 е отрицателна сума.
За дохода от личен труд 420лв - 108,36лв осигуровки = 311,64лв дан. основа и следователно данък 31,16лв. Притеснява ме това, че едни и същи осигуровки се приспадат.
Така процедирам със самоосигуряващи се без личен труд. Доходите от личен труд, обаче, са приравнени на доходи от трудови правоотношения за целите на ЗДДФЛ, което ме кара да смятам, че те не участват при определянето на авансовия данък по чл. 46 т.е. не следва да се подава нито декл. по чл. 55, нито да се внася данък.
Не откривам нормативно оборване на моите разсъждения. Ще съм благодарна, ако някой ми покаже къде аджеба пише обратното.