Здравейте, изчетох мн теми за застрахователните агенти, но все пак имам питане... От м. Март имам получавани комисионни от ЖЗД, като едновременно имах и трудов договор. Регистрирана съм в КФН и имам договор за застр. агентство. Месец Май напуснах и останах само в ЖЗД- чак тогава се регистрирах а АП с Булстат (за започване на дейността съм посочила м.Май) и подадох в НАП декларация, че съм СОЛ. Всеки месец получавам Сметка за изплатени суми, от компания и те ми удържат 10% данък ( за което подписвам някаква декларация, че съм съгласна). Аз си подавам Д1 в НАП в редовните срокове, като се осигурявам на 420лв. Всеки месец дохода ми е различен, като обикновенно е около 1500-1900лв, но имам и месеци с над 2400.
Въпросите ми са следните:
1. Ще имам ли някаква глоба затова, че не съм изкарала булстата за свободна професия още март месец, а чак май?
2. Как става самото изравняване на осигуровките- събирам всичкия ми приход, приспадам 25% НПР, и от получената сума се изчисляват дължимите осигуровки, след това вече смятам данъчната основа и съответно данъка??? Има ли макс. сума ( както е 2400 месечно), за която над нея да не дължа осигуровки и мога ли по някакъв начин да избегна това изравняване, или поне някакви облекчения...?
3. По закон за последното тримесечие, няма да ми удържат данък 10%, съответно трябва и за него изравняване- дължим данък, платен...и разликата да я довнеса.
Моля за вашите компетентни мнения, тъй като не разбирам чак толкова...и този договор за застрахователно агентство в крайна сметка граждански договор ли (със сигурност не е ТД)?
Благодаря предварително!!!