Осигуряване на обвързан застрахователен агент

27.09.2014, 13:03 9286 6

27.09.2014, 13:03
Публикации: 17 / 0
Здравейте, изчетох мн теми за застрахователните агенти, но все пак имам питане... От м. Март имам получавани комисионни от ЖЗД, като едновременно имах и трудов договор. Регистрирана съм в КФН и имам договор за застр. агентство. Месец Май напуснах и останах само в ЖЗД- чак тогава се регистрирах а АП с Булстат (за започване на дейността съм посочила м.Май) и подадох в НАП декларация, че съм СОЛ. Всеки месец получавам Сметка за изплатени суми, от компания и те ми удържат 10% данък ( за което подписвам някаква декларация, че съм съгласна). Аз си подавам Д1 в НАП в редовните срокове, като се осигурявам на 420лв. Всеки месец дохода ми е различен, като обикновенно е около 1500-1900лв, но имам и месеци с над 2400.
 Въпросите ми са следните:
1. Ще имам ли някаква глоба затова, че не съм изкарала булстата за свободна професия още март месец, а чак май?
2. Как става самото изравняване на осигуровките- събирам всичкия ми приход, приспадам 25% НПР, и от получената сума се изчисляват дължимите осигуровки, след това вече смятам данъчната основа и съответно данъка??? Има ли макс. сума ( както е 2400 месечно), за която над нея да не дължа осигуровки и мога ли по някакъв начин да избегна това изравняване, или поне някакви облекчения...?
3. По закон за последното тримесечие, няма да ми удържат данък 10%, съответно трябва и за него изравняване- дължим данък, платен...и разликата да я довнеса.
Моля за вашите компетентни мнения, тъй като не разбирам чак толкова...и този договор за застрахователно агентство в крайна сметка граждански договор ли (със сигурност не е ТД)?
Благодаря предварително!!!
#1 | 27.09.2014, 13:52
Публикации: 11932 / 2174
" Всеки месец получавам Сметка за изплатени суми, от компания и те ми удържат 10% данък ( за което подписвам някаква декларация, че съм съгласна)."

Разгледайте бланката на СИС, която подписвате - там още под надписа Сметка за изплатени суми е написано, че същата не се издава на СОЛ. Вие, съгласно Вашата регистрация в регистър Булстат , сте именно такова самоосигуряващо се лице. Неправилно Ви удържат ДДФЛ, но това вероятно е така поради факта, че Вие не сте декларирали съгласно изискванията на закона, че сте СОЛ.
Не можете да избегнете годишното изравняване на осигуровки поне докато сте в качеството си на СОЛ-свободна професия. Вероятно е необходимо да се обърнете за професионален съвет към счетоводител на място, за да може да коригирате неправилната / според мене / практика на издаването на СИС от платеца на дохода. Следва не ЗД да Ви издава СИС, а Вие да издавате документ с реквизитите по чл.7 от ЗСЧ.
Ваше задължение е и да плащате авансов данък на тримесечие за доходите Ви в качеството на самоосигуряващо се лице като подавате за това и декларация по чл.55 до края на месеца, следващ тримесечието.
#2 | 27.09.2014, 18:55
Публикации: 17 / 0
Благодаря за бързия отговор! Още в понеделник ще погледна точно за тази СИС и освен това декларацията , която подписвам всеки месец ( чрез която се съгласявам те да го удържат) и ще пиша отново...
#3 | 01.12.2014, 20:08
Публикации: 17 / 0
Декларацията, която ни дават да подписваме всеки месец е по чл. 43, ал.5 от ЗДДФЛ и декларирам, че:

1.съм самоосигуряващо се лице

2. желая въпреки това да ми се удържа авансов данък от  ЖЗД като платец на дохода по реда на чл. 43, ал.4 от ЗДДФЛ при всяко изплащане на дължимата ми комисионна и управомощавам същото да удържа авансов данък и ДА ГО ВНАСЯ ОТ МОЕ ИМЕ. Съгласен съм и управомощавам ЖЗД, при изчисляването на разликата по чл. 43, ал.1 да приспада от размера на облагаемия доход само вноските, които като самоосигуряващо се лице съм длъжен да правя върху размера на изплатеното ми от същото възнаграждение.

4. При промяна на статута ми на самоосигуряващо се лице, незабавно ще уведомя ЖЗД.

Така.... това е текста на декларацията, която подписвам, заедно с получаването на сметката за изплатени суми. Говорила съм с няколко счетоводители-такова нещо казаха, че няма как да е .... От компанията ми казват, че така трябвало... Моля за коментари? Как трябва да бъде?
#4 | 01.12.2014, 21:02
Публикации: 9297 / 1557
Говорила съм с няколко счетоводители-такова нещо казаха, че няма как да е .... - понеже съм счетоводител, мисля същото.

От компанията ми казват, че така трябвало... - попитай ги за законово основание и после пиши тук.  Може да научим нещо ново
#5 | 02.12.2014, 08:27
Публикации: 17 / 0
Благодаря! Ще пиша отново като имам отговор от тях.
#6 | 23.01.2015, 13:00
Публикации: 17 / 0
Здравейте! Продължава сагата :))) Получих си и служебната бележка за дохода през годината, направо я прикачвам, за да може да погледнете . Сега предстои май изравняване на данък и осигуровки- аз досега съм си подавала Д1 на мин. осигурителен доход  420 лева, отделно имам и болнични за октомври, ноември и декември....моля за съвет как да изчисля изравняването- месец за месец ли се прави, или сумарно за годината- питам понеже имам месец с доход над максималния осигурителен? Благодаря много за вниманието!
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група