Протокол по чл.117

06.10.2014, 16:03 3981 2

06.10.2014, 16:03
Публикации: 131 / 9
Здравейте. Кое е по-малкото зло според Вас. При мен идват със закъснение фактури от доставчици в ЕС. Примерно, фактура от юни, я получавам, я юли, я август, кога ДДС-то за месеца е вече заминало. Съответно пускам протокол по чл. 117, обаче със дата в текущия месец, която ест. не е коректна, понеже протокола се издава в 15 дневен срок. И сега НАП ми правят забележки, основателни, но аз какво да направя. Пиша на доставчиците в чужбина да ми пращат документи, ама в повечето случаи, глас в пустиня. Сега, ако пусна в септември, фактури от юни и юли и им сложа дати на протоколите, със датите на инвойсите в съответния месец 1 към 1, по-добре ли е или по-зле, в сравнение ако пусна протоколите с някакви септемврийски дати, които така или иначе няма да са коректни? Благодаря.
#1 | 06.10.2014, 16:24
Публикации: 1884 / 384
Нап ви правят забележки, защото се разминават във времето Vies-а на доставчика и вашето деклариране на ВОП-а и им създавате проблеми да изясняват с първични документи разминаванията.
Според мен, не следва да съставяте документи с невярно съдържание, а относно кога следва да се издаде протокол по чл.117 вижте в прикаченото указание-всеки случай е конкретен и може някой да си е в срока... :smile1:
#2 | 07.10.2014, 13:31
Публикации: 131 / 9
Добре, благодаря Ви за отговора. Да не пускам нова тема. Имам инвойси за извършени услуги във връзка с транспорт в чужбина. Италия-Турция, Германия, Италия, такива. САмият транспорт, някак ми се изясни. Но, примерно, товаро-разтоварни работи, обработка на митнически и други документи, транспорт от вътрешността на страната (примерно Италия), до пристанище в същата. Как се третират такива услуги? При всички тези случаи, мястото на изпълнение не е на територията на страната. Чуждестранните доставчици издават инвойси без ДДС и цитират разни членове и алинеи от местното законодателство, общото в случая е, че присъства израза reverse charge(самоначисляване), което на мен ми говори, че те отчитат продажбите във VIES и аз тук съм задължен да пусна протокол по чл.117. Правилно ли разсъждавам, съвсем се обърках вече?
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група