Винопроизводство

19.07.2015, 22:13 5443 4

19.07.2015, 22:13
Публикации: 57 / 4
От скоро започнах работа във фирма занимаваща се със винопроизводство.
Моля, за съвет как по-коректно да си организирам счет.отчетност:
1.Върху каква база е най-правилно да разпределям разходите си, за да определя правилно себестойността на небутилираното вино и на бутилираното вино?
2.Как следва да отчитам разходите за съхранение на виното във ферментаторите (цистерни)? Ако тези разходи отнасям към см.611, то себестойността на това вино постоянно нараства. Ако тези разходи ги отнеса към см.618 - Разходи по съхранение, и след това я приключа към гр. 70 ?
3.Приемам и съвет за цялостна схема на отчитане на производството.
Предварително благодаря.
#1 | 20.07.2015, 07:04
Публикации: 12228 / 2276
За разходите за съхранение - СС 2 Отчитане на стоково-материални запаси.

СС2
............
7.2. В стойността на стоково-материалните запаси не се включват следните разходи:
...........
б) за издръжка на складовете освен в случаите, когато са необходими за производствения процес, предхождащ един следващ производствен етап;
..........
8.2. В себестойността на произведената продукция не се включват административните, финансовите, извънредните разходи и разходите по продажбите. Тези разходи се отчитат като текущи в периода, в който са направени.

#2 | 20.07.2015, 07:40
Публикации: 6411 / 1143
Съхранението във ферментаторите не повишава ли качеството на виното и не променя ли цената му? Ако предположението ми е вярно, то би следвало разходите за ферментаторите да отнасяте в незавършено производство. :hmmm:
#3 | 20.07.2015, 07:48
Публикации: 12228 / 2276
Точно, трябва да се отчете дали това съхранение е част от производствения процес или представлява съхранение с цел последваща продажба.
#4 | 21.07.2015, 22:49
Публикации: 57 / 4
Благодаря за напътствията.
Съхраняването на виното във ферментаторите (поне за сега, което ми е известно) е с цел за по-удобно съхранение - т.е. при поръчка - тогава да се бутилира.
Последни Теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група