Счетоводсвто на частно училище?

29.11.2011, 14:07 13203 7

29.11.2011, 14:07
Колеги, водя счетоводсвтто на една фирма, ООД, регистрирана по ЗДДС, приходи от логопедична дейност. Предстои фирмата да получи лиценз за Частна детска градина. Рових се из досиетата на различни частни градини в ТР и Сиела и стигнах до следните изводи:
1) Частната градина се разглежда като отделно ЮЛ, със собствен БУЛСТАТ и собственик ООД-то.
2) Учителите мога да назнача и на новия БУЛСТАТ и на стария ( видях и двете разновидности).
3) Касовия апарат се води на ООД-то с обект Частната градина ( или не)
4) Приходните и разходните документи, вкл.разходите за заплати се осчетоводяват в ООД-то въпреки че хората са назначени на БУЛСТАТА на училището.
5) ООД-то съставя финансовия отчет и го публикува в ТР.
6) Приходите от градината са освободени от ДДС и без право на ДК.

От всичко това ми стана голяма каша в главата! Моля някой който се е сблъсквал с частно училище или градина да ми каже дали съм на прав път!
#1 | 01.12.2011, 17:37
Публикации: 15 / 0
Обособете отделна дейност - частно учулище, звено, аналитично отчитане на посочената дейност във фирмата, така, че дейността да бъде водена без право на ДДС в приходната и разходната част - необлагаеми обороти. Ако ползвате общ КА - дейността му трябва да се отчита в група - А - освободени сделки по ДДС. Препоръчвам, Ви да закупите отделен КА само по тази дейност. Възможно е частното училище да извършва и облагаеми сделки. Важното е да бъде лицензирано.
Щирлиц
#2 | 01.12.2011, 19:35
Много благодаря за включването! Т.е. ти ми казваш, че въпреки, че регустър БУЛСТАТ ще ми издадат нов Булстат за училището, да си продължа да си работя с ООД-то, и през него да си назнача персонала, през него да си отчитам и лицензионната и не-лицензионната дейност? Ако може така е супер!
#3 | 01.12.2011, 19:37
Публикации: 15 / 0
Ако вече са назначени по старият Булстат, би следвало да ги преназначиш по чл. 123 от КТ.
Здравко
#4 | 01.12.2011, 21:39
Не, още не са. А за училището ( новия БУЛСТАТ) подавам по ЗКПО за липса на дейност, предполагам.....Демек да не се шашкам от втория Булстат и да си действам със стария ( на ООД-то)....  :exclaim:
#5 | 28.12.2011, 13:44
Публикации: 4 / 0
Колеги, счетоводството което водя на фирма регистрирана по ДДС има също лиценз от МОН ,но за часно училище . От самото начало всичко се отчита чрез булстата на ООД - приходи,разходи в това число и персонала е назначен чрез бустата на оод . Така вече 5 години. Но към настоящия момент съдружниците на ООД искат да се отдели дейността ЧПГ по булстатата на ЧПГ. ПОчвам да се чудя как това ще стане ,тъй като има платени такси за цяла година ,а ще бъдат признати като приход в следващата .
Персонала следва да се освободи и преназначи ли и яз вече не знам.
Моля за вашето мнение . 
#6 | 24.06.2012, 20:50
Публикации: 1 / 0
ПРИВЕТ!!! Най сетне сродни души - аз деля  такса обучение  и такса издръжка . Такса обучение е на  булсатат на училището, а  такса издръжка на  фирмата лицензоносител с ДДС . Но тази година  цялата такса събираме по  булстата  на училището  и с новите промени самите  училище ще станат търговски  дружества , но  спомагателните дейности  и те ли са  освободени по ЗДДс и  какво точна е спомагателни дейности  в образованието ?
#7 | 28.05.2013, 15:34
Публикации: 64 / 2
Здравейте,

Имам същият проблем със счетоводство на частна детска градина. След вземане на лиценз се отива в регистър булстат и се издава нов Булстат на Частната детска градина, която се обособява като отделно юридическо лице. До момента имаме назаначен персонал на ООД-то, което същевременно е регистрирано по ЗДДС. Въпросите са ми следните:
- прехвърля ли се персонала по чл.123 от КТ на новото юридическо лице - "Частната детска градина"
- трябва ли да се купува нов касов апарат на частната детска градина или може да се полва този на ООД-то
- как се подават справките декларации по ЗДДС - ООД-то подава нулеви декларация/т.к вече няма приходи от такси или друга дейснот/, а новото юридическо лице" ЧДГ" неподава нищо
- как се подават ГФО и ГДД - за всяко дружество по отделно ли?
- има ли и други особености
Благодаря предварително
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група