Годишно приключване

07.12.2011, 07:03 6110 4

07.12.2011, 07:03
Публикации: 6 / 0
здравейте на всички-знам че е още много рано за приключване но искам да попитам кави ще са санкциите ако годишния отчет и данъчната декларация на оод се подпишат от управителя или друго лице-не счетоводител -благодаря за разбирането
#1 | 07.12.2011, 08:34
Публикации: 6403 / 1129
Много интересен въпрос! Нямам спомен да съм срещала санкции по описания от вас повод и затова мисля, че ако бъдът приети в този вид, не би следвало да бъдат санкционирани.
#2 | 07.12.2011, 08:38
Публикации: 11932 / 2174
Дали правилно разбирам въпросът ти ? Искаш да кажеш дали би имало проблем, ако годишният отчет бъде подписан от собственика вместо от счетоводител? Той така или иначе се подписва от собственика, но освен това и от счетоводител и ти питаш дали би могъл собственикът да е и на двете места ? Въпреки, че не съм срещала глоба за това много ще се радвам да има такава и да започнат да обръщат внимание дали всички "счетоводители", подписали отчетите са правоспособни. А иначе сега на практика за съставител на много фирми ей така безотговорно си се подписват собствениците / счетоводителят обикновено е или неправоспособен или нелегитимен и не иска да плаща данъци / .
Ако не съм те разбрала правилно моля за извинение за дългото и не на място писане.
#3 | 07.12.2011, 11:11
Публикации: 186 / 38
Ще споделя информация, която за съжаление няма да мога да подкрепя с документи - с мен е споделена от компетентни лица - та всеки сам да си прави изводите.
1. В НАП е готов програмния продукт, чрез  който ще анализират ГФО, в които има нещо некоректно, нещо, което не е съвсем в унисон със сатндарт 1 от  НСФОМСП, и изводите от този анализ ще  служат за повод за назнаване на проверки. Дали подписан ГФО само от едно лице, без легитимен счетоводител, няма да бъде повод да "светне" червената лампа на НАП ?  Аз лично нямам нищо против.
2. В доклад на Европейската комисия за работата на ТР също има сериозни бележки по вида и съдържанието на ГФО.  Сега се търси професионално мнение как в ТР да се отказва  обявяването на отчети, които не отговарят на стандарт 1.
Отново ми изниква въпрос - не е ли назрял момента да има националан регистър на съставителите на отчети, та ако трябва дори вписването да се защитава с полагане на изпит? Не е ли пагубно либерален ЗС по отношение на съставителите на ГФО?
Та във връзка с написаното - намирам поставеният въпрос дори за неуместен.
#4 | 07.12.2011, 11:36
Публикации: 60 / 3
затова да си мислят "не счетоводителите" без съответно образование и професионален опит.
Колкото да "изпит"-не са ли достатъчни изпитите през време на обучението за счетоводител ,та пак да има изпит?
По реалистично ми се вижда да се въведат някакви задължителни обучителни курсове на 2 или 5 г. от Асоциацията на счетоводителите или някоя друга, на които всички съставители на ГФО да минават и да получават сертификати .Този документ да се представя в ТР и да е достатъчен за да може да се приключва годината.
Или да се представя в ТР Диплома за завършено съответно образование.Естествено тези сертификати да не са на суми от порядъка -7дневна програма в Дубай само за 7000лв.,че няма кой да отиде. Но ако е в порядъка на 150-250лв/за 2-5г/,мисля си че всеки самоуважаващ се счетоводител би вложил средства, срещу които ще може да подписва ГФО.
Пълен достъп в КиК Инфо
за 13.75 лв. без ДДС на месец при год. абонамент
По-бързо
По-удобно
По-сигурно*
Абонамент
Последни теми
Последно в Новини
Намери ни във Facebook
Харесай нашата страница
Facebook.com/KiKinfo
и се присъедини към
ПРОФЕСИОНАЛНА СЧЕТОВОДНА ОБЩНОСТ
най-голямата счетоводна група